30 juni 2015

Pistache roomijs


Kijk, zo ziet pistache-ijs er nou uit wanneer je er geen kleurstoffen bij doet. Nu waren mijn pistachenoten niet zo mooi groen als ik ooit eerder kocht (foto onder), want dan was het ijs toch ook groener geweest, maar toch… Koop de noten in ieder geval ongebrand, want dan zijn ze groener.
Pistache roomijs

100 gr van de groenste pistachenootjes die je kunt vinden (ongebrand, gedopt en ongezouten)
100 gram suiker
300 ml halfvolle melk
300 ml slagroom
4 eierdooiers (L)
eventueel snufje zout

Voor een iets minder vet ijs kan je ook 400 ml melk gebruiken met 200 ml slagroom, maar ik zou dan persoonlijk nog een eierdooier toevoegen

Begin met de noten: maal de gedopte noten zo fijn mogelijk. Dat kan je samen met de suiker doen wanneer je een keukenmachine gebruikt, of je stampt ze fijn in een vijzel. Het lukt vast ook door ze (heel erg) geduldig fijn te hakken met een mes…


Verhit de room en de melk in een pan tot bijna kokend. Laat de gemalen noten en de suiker daar enkele minuten in trekken.

Roer de eierdooiers los in een grote kom. Giet er dan in een heel dun straaltje de hete melk in, terwijl je de eierdooiers klopt met een garde. Het moet langzaam gaan, want anders verhit je de dooiers teveel en dan zit je met roerei. Wanneer zeker de helft van de melk en room bij de dooiers is gegoten, kan je alles samenvoegen in de pan en terug op het vuur zetten. Roer het goed en verhit het mengsel op laag vuur tot het gebonden is. Dit zal vijf tot tien minuten duren. Het wordt geen dikke vla met slechts 4 eierdooiers, maar wanneer je er een lepel in steekt en met je vinger over de bolle kant veegt en de lepel schuin houdt, dan moet de streep zich niet meer vullen. Een snuf zout haalt de smaak wat verder op.

Laat de vla helemaal afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Wanneer het goed koud is, en het is het liefste zo’n drie uur voordat je het ijs wilt eten, dan kan je het ijs draaien in een ijsmachine. Laat het ijs daarna verder opstijven in de vriezer.
Geen opmerkingen: