15 juni 2015

Erwtenspread - laat de kinderen doppen!
Over mooie culinaire klusjes voor kinderen gesproken: het doppen van erwtenpeulen! Misschien willen ze dan zelfs wel graag proeven...
Onze erwtenoogst van vorig jaar, van het balkon, bedroeg wel 30 gram. Gedopt en wel . De kinderen waren dan ook vrij snel klaar met het doppen. Die erwten sla ik dit jaar wel over. Ik koop ze wel weer op de markt. We hadden vorig jaar wel voldoende prachtige paarse sperziebonen, die bij het koken groen worden. Ook de aubergine deed het verrassend goed. Maar met de pompoen blijft het behelpen; de bijen lijken geen bloemen te zoeken op twee-hoog en we moesten zelf elke morgen met een wattenstaafje alle bloemen langs.

Erwtenspread dus. Bijna zoet van de erwten, maar zout van de kaas. Een blaadje munt frist het op, maar het is niet eens nodig. Dochter Zo en ik hebben dit samen op een broodje opgesmikkeld.

Het seizoen voor verse doperwten is weliswaar kort, maar gelukkig valt er met diepvrieserwten ook veel aan te vangen voor dit recept. Maar koop toch geen blik of pot; dat wordt nooit meer wat. Veel te zoet, veel te papperig.


Erwtenspread

100 gr erwten (diepvries of vers, maar niet uit blik of pot!)
75 gr goede feta of zachte geitenkaas
drupje olijfolie om het smeuig te maken of een kneepje vers citroensap
eventueel een beetje munt, zeer fijn gesnipperd
misschien zout

Laat een pan met gezouten water aan de kook komen. Laat de erwten daarin heel kort koken. Een paar minuten is genoeg. Laat ze direct afkoelen onder de koude kraan.
Prak de uitgelekte erwten, kaas en een klein sliertje olijfolie samen tot een grof smeerseltje. Roer er eventueel wat munt door. Als je feta gebruikt heb je zeker geen zout nodig. Bij de geitenkaas even proeven.

Lekker op toast of brood. Wil je er ook van die lekkere, halfgedroogde tomaatjes maken? Dat doe je zo:

Voor de half gedroogde tomaten:
500 gr rijpe tomaten met smaak
1 tl tijm
1 tl gehakte rozemarijn
zout en peper
olijfolie
1 tl suiker
Verwarm de oven voor op 120 graden of 100 graden hetelucht. Snijd de tomaten doormidden en haal het zaad en vocht eruit. Leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven. Bestrooi met de kruiden, suiker, zout, peper en een beetje olie. Bak ze 2,5 tot 3 uur in de oven, totdat ze iets ingedroogd zijn. Laat afkoelen. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit ga ik binnenkort echt eens maken! Het water loopt me nu al in de mond!