10 juli 2015

Italiaanse gelato en amarula gelato – ijs zonder room en eierdooiers - zelfs zonder ijsmachine


Maizena ligt wat gevoelig in dit huishouden… Meneer zweert erbij, maar lang was het voor mij een duivels product, waar je tegenwoordig gerechten mee bindt, waar men vroeger nog ei voor had gebruikt. Met ei binden: zo hoorde het, en zo moesten het nog steeds! Dat wilde nog wel eens botsen tussen Meneer en mij. Ik haalde mijn neus op voor zijn voorliefde voor maizena en hij haalde zo vaak hij kon recepten aan die ruimhartig gebruik maakten van het poedertje.

Ik ben milder geworden, hoor. Het staat hier inmiddels in de voorraadkast. Maar waar ik nooit helemaal bij stil had gestaan, was dat Italiaans ijs (‘Philadelphia style’ ook trouwens) grotendeels wordt gemaakt met melk en maizena. Er zitten geen of weinig eierdooiers in en het kan zelfs zonder room worden gemaakt. Daarom zijn deze ijssoorten lichter dan ons ijs dat meestal met een custard wordt gemaakt. Nou kom, als een hele natie het omarmt, dan zal het wel goed zijn.

De website Icecream Nation beweert dat het ijs zelfs zonder ijsmachine kan worden gemaakt, omdat het vrij zacht blijft. Ik geef hieronder hun basisrecept, en de variant die ik maakte met Amarula, de fruitige roomlikeur. Omdat er uiteindelijk meer suiker en alcohol in zit dan het basisrecept, moet dit een nog zachter ijs zijn. Het gewone ijs heb ik nog niet gemaakt. Maar het is een simpele basis waar allerlei smaken aan toe gevoegd kunnen worden.

Basisrecept Gelato:
700 ml volle melk
100 gr suiker
1 vanillepeul
4 afgestreken el maizena (20 – 25 gr in totaal)
snufje zout

Meng 200 ml van de melk met de maizena en roer goed zodat er geen klontjes inzitten.

Meng de resterende 500 ml melk met de suiker, zout en vanillepeul (snijd hem in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en voeg zaadjes met peul toe aan de pan). Verhit het tot heet, maar niet kokend. Laat het enkele minuten trekken.

Haal daarna de vanillepeul eruit en voeg het maïzenamengsel toe. Laat dit al roerend enkele
minuten zachtjes koken om de maizena gaar te laten worden. Het mengsel zal wat dikker worden. Haal het daarna van het fornuis en laat het afkoelen. Koel het daarna in de koelkast zo koud mogelijk voordat je het in een ijsmachine draait. Zonder ijsmachine lukt het ook; Icecream Nation heeft hier een uitgebreid (Engelstalig) blog over geschreven.

Amarula Gelato
600 ml volle melk
100 ml Amarula
75 gr suiker
4 afgestreken el maizena (20 – 25 gr in totaal)
snufje zout

Met de drank erbij werkt het recept bijna hetzelfde, maar er wordt geen vanille gebruikt, dus je kunt de melk direct verhitten en mengen met het maizenamengsel. Voeg de Amarula pas toe aan de bijna afgekoelde, gebonden vla en maak dan het ijs verder met of zonder ijsmachine.
4 opmerkingen:

Lot zei

Dat ga ik toch weer eens proberen. Ik heb wel een ijsmachine van MagiMix zelf maar die wil ik verkopen.

Het werkt wel goed maar dat grote ding in de vriezer is lastig en ik vind dat er teveel aan de zijkanten blijft kleven en dat hou je vrij weinig ijs over.

Eerst Koken zei

Het is vooral een kwestie van planning. Zorgen dat het ijs net goed is wanneer je het wil eten, want uiteindelijk wordt al het zelfgemaakte ijs vrij hard.

Mijn ijsmachine schraap ik uit met een stevige plastic spatel. Dan krijg ik alles er uit, hoor.

Eerst Koken zei

Het is vooral een kwestie van planning. Zorgen dat het ijs net goed is wanneer je het wil eten, want uiteindelijk wordt al het zelfgemaakte ijs vrij hard.

Mijn ijsmachine schraap ik uit met een stevige plastic spatel. Dan krijg ik alles er uit, hoor.

Lot zei

Ik heb ook een andere gehad en daarmee hetzelfde probleem, gerbuikte ook van alles wat werd aanbevolen. Nooit echt succes gehad daarmee.