5 juli 2015

Wraps met kip, snelle satésaus, koriander en komkommer


Jamie O., kom er maar in! Ik moest aan hem denken toen ik aan tafel zat, want het had zomaar uit zijn keuken kunnen komen. Maar dat is het niet. Wel is dit zo’n typisch Jamie-broodje dat eigenlijk heel simpel is, maar allerlei extra’s heeft, die het uittillen boven een ordinair broodje kip-saté. Maak bijvoorbeeld je eigen rustiek gevormde wraps, roer uiteraard je eigen satésaus en maak het broodje af met geroosterde kokos, frisse komkommer, koriander en wat ringen rode ui.

Ik heb een satésaus op dit blog staan, welke wordt gemaakt met gemalen pinda’s, maar die moet zeker tien minuten op het vuur staan om te binden. De saus hieronder, gemaakt met pindakaas, is iets sneller. Het is ook een allemansvriend. Niet te pittig, niet te zoet en het past ook prima bij een patatje.



Wraps met kip, snelle satésaus, koriander en komkommer

voor de kip:
800 gr kipfilet in reepjes
de kip marineer je een uur tot enkele uren in 2 el ketjap en 1 grote teen gesnipperde knoflook

voor de satésaus:
voor ongeveer 700 ml

1 el olie
1 zeer fijn gesnipperde, niet te grote ui
 sambal oelek, sambal badjak of verse rode peper naar smaak
1 grote geperste teen knoflook
150 gr pindakaas
sap van 1 grote limoen (of 2 kleinere)
250 ml kokosmelk (van de supermarktmerken blijft GoTan mijn favoriet voor dikke kokosmelk)
100 ml water
2 el ketjap manis
zout
1 afgestreken el bruine basterdsuiker of gula djawa

Verder nodig:
Wraps (kleine kant-en-klare tortilla’s of zelfgemaakte tortilla’s)
olie om te bakken
plakjes komkommer
verse gehakte koriander
een paar eetlepels gedroogde, geraspte kokos, even lichtbruin getoast in een droge koekenpan
eventueel extra rode chili
beetje dunne, rauwe (rode) uiringen

Als je zelf tortilla’s bakt, kan je deze eerst maken en warm houden in een gesloten bak.

Voor de satésaus fruit je de ui in de olie tot het zacht is (maar niet bruin). Voeg daar de rest van de ingrediënten aan toe. Roer het tot een saus, laat het kort doorwarmen, maar laat het niet koken. Als je het wat langer op het fornuis laat staan, moet je waarschijnlijk weer iets water toevoegen.

Schep de kip uit de marinade en bak het vlees bruin in wat olie. Aan het einde voeg je een schepje satésaus toe en laat dit nog even meebakken.

Verwarm eventueel nu ook kant-en-klare tortilla’s in een koekenpan.

Verdeel de kip over de wraps met als garnering de satésaus, komkommer, verse koriander, geraspte kokos, eventueel extra rode chili en rauwe uiringen.




Geen opmerkingen: