Een
simpele ossenstaartsoep stond al lang op mijn lijstje, maar ik kom niet veel
bij de slager. Dus toen mijn supermarkt laatst stukken
ossenstaart had liggen, nam ik gelijk de hele voorraad mee. Nou, ik heb nog
nooit zo’n krachtige en smaakvolle bouillon gebrouwen! Binnenkort toch maar
weer eens naar de slager.
Klassieke
ossenstaartsoep
100
gr ui, gesnipperd
25
gr roomboter
500
gr ossenstaart, in schijven
50
gr geconcentreerde tomatenpuree
1
wortel (ongeveer 150 gr) in stukken
2
takjes selderijblad
1
laurierblad
zout,
peper
50 ml madeira
50 ml madeira
Neem
een flinke kookpan. Bak de ui hierin glazig in de boter en voeg daarna de
ossenstaart toe. Bak ze aan beide kanten bruin.
Voeg
de tomatenpuree toe en bak dit twee minuten mee.
Voeg 1 liter water, de wortel, selderijblad en laurierblad toe en laat dit 3 tot 3,5
uur op het allerlaagste pitje pruttelen. Ik liet het deksel op de pan, maar
zonder kan ook, zodat het iets indampt. Zorg dat het net onder de kook blijft. Beweging in het water is
dus prima, borrelend water is dat niet. Schep eventueel schuim eraf.
Haal
de soep daarna door een zeef of zelfs door een kaasdoek. Pluk het vlees (maar
niet het vet) van de botjes en voeg dit toe aan de soep. De rest van de
smaakmakers kunnen weg. Breng de soep op smaak met zout, peper en 50 ml
madeira.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten