20 januari 2012

Shepherd's pasta

Gisteren vertelde ik een Engelse vriend dat ik zijn Britse keuken steeds meer begon te waarderen en hij beaamde dat het culinair allemaal best meeviel. Nu heb je niet zoveel aan een Brits oordeel over hun eigen keuken (ik bedoel, ik geef als Hollandse hoog op over zuurkoolstamppot of zoute drop, maar probeer het maar eens in het buitenland te slijten…) En bovendien, ook al woont hij al jaren in Nederland, hij kreeg bijkans vochtige ogen aan de herinnering aan fish&chips. Maar toch. Er zijn heel wat recepten die ik graag eens uitprobeer. Yorkshire pudding staat bijvoorbeeld op de lijst. Crumpets ook. En de Welsh Rarebit en Eton Mess hadden we laatst al op tafel. En bovendien is dat Britse eten enorm in zwang tegenwoordig. Vooral in hun eigen land hebben ze het weer hoog in het vaandel. Jamie Oliver heeft zelfs een restaurant met Engels eten geopend (“Union Jacks”).

Vandaar dat we hier Shepherd’s pie maakten, of eigenlijk Cottage pie, want de eerste maak je met lamsgehakt en de tweede met rundergehakt. Ik maakte deze ovenschotel van de saus zoals die hieronder beschreven staat en met de vereiste laag aardappelpuree erop. En het was lekker. Of eigenlijk was vooral die saus erg lekker. Een beetje als bolognesesaus, maar dan wat zoeter. Wat nou als je daar wat pasta onder schuift…? En een nieuwe Marsepein Diepvries Klassieker (MDK) was geboren. Deze MDK ligt nu standaard klaar voor avonden waarop we het, culinair gezien, even niet meer weten. Engelse saus in diepvrieszakjes, voor over de Italiaanse pasta:

Shepherd’s pasta
In totaal is dit goed voor zo’n 600-700 gram pasta. Ik verdubbel dit en vries het in familieporties in.

Voor de gehaktsaus:

150 gr ui, gesnipperd
250 gr wortel, geraspt
200 gr bleekselderij, gesnipperd
olijfolie
500 gr lams- of rundergehakt
klein blikje (70 gr) geconcentreerde tomatenpuree
200 ml runderbouillon
200 ml rode wijn
1 tl gedroogde tijm
een paar scheuten worcestershire saus
peper en misschien nog zout
pasta naar keuze

Fruit de ui, wortel en bleekselderij zeker 10 minuten in wat olie op zacht vuur, zodat het gaart, maar niet kleurt. Bak het gehakt in wat olie rul in een andere koekenpan totdat het mooi bruin gebakken is. Bak het gehakt niet samen met de groente, want dan zal het eerder gaar stoven dan bakken.

Voeg het gehakt dan toe aan de pan met groente en voeg alle andere ingrediënten voor de saus toe. Laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen.

Kook ondertussen de pasta gaar en meng met zoveel saus als je lekker lijkt.

Oordeel van het smaakpanel bij de eerste keer: dit viel bij alle drie in de smaak en het lag na afloop ook niet onder de tafel, dus we wisten dat we dit nog eens konden doen.
Geen opmerkingen: