23 februari 2017

Jamie’s BBQ baked beans met zoete aardappelfrieten


Ik doe het niet vaak, maar er zit geen foto van mij bij dit keer. Nou ja, mijn foto van het originele recept dan… Het is van Jamie Oliver, dus het zit echt wel snor met de smaak, maar die bonen zien er niet uit. In de pan ligt het er nog wel koket bij, maar eenmaal op je bord… Allemachtig, wat een drama voor een foto. Kortom, een gevalletje van gewoon maken en niet zeuren over het uiterlijk.

Net als bij de goulash laatst, moet ik bij deze rokerige bonen ook aandringen op vooruit koken: de BBQ baked beans zijn de volgende dag beslist lekkerder dan de eerste dag! Ik at ze al een paar keer, met ovenfriet van aardappel, of met friet van zoete aardappel zoals Jamie doet, en met Turks brood, bestrooid met wat cheddar. Het is allemaal erg aan te raden.

Jamie’s BBQ baked beans
gebaseerd op BBQ baked beans uit Save with Jamie (Jamie Oliver), ik heb het iets aangepast
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

Nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml

Voor de bonen:
2 middelgrote rode uien, in smalle, halve ringen
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 stukje rode chilipeper naar smaak, gesnipperd, of een lik sambal oelek
2 grote wortels (ongeveer 200 gram), in stukjes gehakt
2 el olijfolie
1 opgehoopte tl gerookte paprikapoeder
1 afgestreken tl komijnzaadjes (of komijnpoeder desnoods)
1 pak tomaten passata van 500 ml
1 pakje Tomato Fritto van Heinz (350 gr)
2 x 400 gr blikken kidneybonen (uitlekgewicht samen: 500 gr), uitgelekt
100 ml BBQ-saus
een takje verse rozemarijn, de naaldjes fijn gehakt
zout en peper naar smaak

Voor de friet van zoete aardappel:
600 gr zoete aardappel, gewassen en met de schil eraan, in dunne frietjes gesneden. Echt met de dikte zoals je een zak normale friet koopt, en geen Vlaamse friet grootte!
1 tl (gerookt) paprikapoeder
zout naar smaak
2 el zonnebloemolie
2 el polenta

Verder nodig:
Een half Turks brood (voorgebakken en verpakt in de supermarkt zijn prima!) of eventueel een ciabatta
klein beetje olijfolie
flinke hand geraspte Cheddar of gewone Goudse belegen

Als je dus de bijgerechten ook maakt, moet je wel ruimte in de oven hebben, en hetelucht gebruiken, omdat je in meerdere lagen moet werken! Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (conventioneel is dus ongeveer 200 graden).

Doe de ui, knoflook, chili en wortel in een grote braadslede, samen met een scheut olijfolie, paprikapoeder en komijn. Bak het in de oven gedurende 10 minuten of tot de groente zacht is. Doe dan de rest van de ingrediënten voor de bonen erbij, samen met een scheut water. Bak het nog eens 45 minuten of totdat het mooi bubbelt, gebakken en heet is.

Schud de zoete aardappelfrieten om met het paprikapoeder, zout en olie en daarna met de polenta. Als de bonen 10 minuten in de oven staan, spreid je de friet uit over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif het bij de bonen in de oven. Om de friet goed knapperig te krijgen loont het om geen schaal met hoge randen te gebruiken, maar een platte, stevige, metalen bakplaat. Spreid de friet ook vooral goed uit. Als je het teveel op elkaar legt, dan stoomt het gaar ipv te bakken. Bak het 30 tot 35 minuten. Halverwege keren.

Leg 15 minuten voor het einde ook het brood erbij op een rek. Bestrooi het brood eerst even met de kaas.

Je kunt er eventueel nog dikke yoghurt bij serveren.


Geen opmerkingen: