2 maart 2017

Duitse uientaart


Zo rond een uurtje of tien in de ochtend tot de ontdekking komen dat je gisteravond een puntje van deze uientaart in de koelkast had gezet… Nou jongens, de dag kan niet meer stuk. Koud is het namelijk ook erg lekker. Ook al kan je een vegetarische versie ervan maken, het spekje of de rauwe ham erin is heerlijk, samen met de hint van anijs door de karwijzaadjes. Verder is room, uien en kaas altijd een succes.

Maar moet die taart nou hoog of laag? In Duitsland maken ze hier een hoge, hartige taart van, maar dan is de vulling iets instabiel. Ik heb de taart al vaak gemaakt in allerlei gedaantes, maar vind uiteindelijk een lage taart of pizza met een vulling niet hoger dan 2 cm het beste. Bovendien moet je een dikkere taart langer dan 30 minuten bakken en dat kan het brooddeeg niet aan - dat wordt keihard. Je kunt dan ander deeg gebruiken, maar ik vind bijvoorbeeld bladerdeeg te vet in combinatie met zo’n vulling. Keuzes, keuzes, keuzes…

De hoeveelheid vulling hieronder is bedoeld voor een dikke pizza op een grote bakplaat, of 2 lage vlaaivormen, waarbij je 300 – 350 gram pizzadeeg gebruikt. ‘Hartige taartdeeg’ uit de vriezer kan ook.

Toch liever die vegetarische variant? Vervang het spek of de ham eens met blokjes gerookte kaas of zelfs gerookte scamorza? Deze bak je uiteraard niet mee, maar voeg je toe aan de crème fraiche.


Duitse uientaart
recept voor 3 a 4 personen

voor de uienvulling:
700 gr uien (schoongemaakt gewicht), in smalle, halve ringen
100 gr spekreepjes of een lekkere zoute, rauwe ham in reepjes (of blokjes gerookte kaas, zie boven)
olie om te bakken
1 flink opgehoopte el bloem
200 gr crème fraiche
2 eieren (M of L)
½ tl zout
zwarte peper naar smaak
½ tl karwijzaad (kummel) – wat nootmuskaat zou ook kunnen
100 gr geraspte, pittige kaas

En een deeg naar keuze (zo’n 300 tot 350 gram in totaal). Ik maak een pizzadeeg van sterk meel van de molen, een flinke scheut olijfolie, een beetje gist, zout en lauw water. Maar een kant-en-klaar (pizza)deeg kan natuurlijk ook.

Bak het spek of rauwe ham uit in eetlepel olie. Doe de ringen ui erbij en laat dit fruiten. De uien hoeven niet bruin te worden, maar moeten wel flink geslonken zijn. Dat doe je zonder deksel, want er moet flink wat vocht verdampen. Je kunt op redelijk hoog vuur bakken, maar blijf wel omscheppen. Doe tenslotte de bloem erbij en laat het afkoelen. Vermeng de uien daarna met de rest van de vulling.

Rol het deeg uit tot lap met wat hogere randjes rondom, of maak een lap voor in een taartvorm. Schep de vulling erop. Verhit de oven op 200 graden (180 graden hetelucht) en bak een pizza ongeveer 20-30 minuten, maar niet langer, want dan wordt het brooddeeg te hard. Een hogere taart moet wel wat langer bakken.3 opmerkingen:

Yvonne zei

Deze is familie van deze: http://eerstkoken.blogspot.nl/2016/11/speltpizza-ui-creme-fraiche-zwitserse-strooikaas.html

Eerst Koken zei

Nu je het zegt... maar toch ook weer anders. Maar ik heb inderdaad een voorkeur voor bepaalde combinaties :)

Yvonne zei

Vandaag toch maar eens uitproberen dan!!