8 december 2017

Courgette-pannenkoekjes met rookamandelen en een eitje


De kinderen hadden een fles bbq-saus in de koelkast gevonden, dus die negeerden mijn yoghurtsausje, maar afgezien daarvan hebben ze er goed van gegeten. Toen ze rapportcijfers gingen geven, kwam het zelfs uit op een 8. Nou, dat lijkt me lang niet gek… Ondertussen doe ik mezelf een zeer groot plezier met zo’n gebakken ei met een zachte dooier. Dat snijd je natuurlijk stuk op zo’n pannenkoekje, en dan met een rookamandel erbovenop voor de ‘crunch’… Jaaaaa…

Courgette-pannenkoekjes met rookamandelen en een eitje
recept van Eerst Koken voor 3 a 4 personen (ik maakte 28 koekjes)

Voor de koekjes:
2 courgettes, grof geraspt (2 x 400 gr)
1 prei, in heel dunne ringetjes
3 eieren (M of L), geklutst
1 tl zout
250 gr bloem
100 gr oude geraspte kaas
(olijf)olie om te bakken

Voor de saus:
300 gr dikke Griekse yoghurt
handje gehakte, verse bieslook
eventueel 1 a 2 el mayonaise
zout en peper naar smaak

Verder nodig:
handvol rookamandelen
een gebakken ei p.p.


Begin met de koekjes: meng de geraspte courgette en prei in een grote kom.
Meng het zout door het geklutste ei en schep het daarna om met de courgette en prei. Meng er tenslotte de bloem en kaas doorheen. Het wordt een vrij droog, maar iets vochtig mengsel. Je kunt het nu direct bakken en dan krijg je rösti-achtige koekjes. Maar als je het nog een kwartier laat rusten, dan zal de courgette vocht loslaten en als je het dan bakt, krijg je een egaler koekje (met een glad oppervlakte zeg maar). Allebei is prima trouwens…
Bak dus pannenkoekjes in wat olie. Ik maak er 4 stuks in 1 normale koekenpan. Maak ze niet te dik; 1 cm dik is prima. Houd de gebakken koekjes in een oven van 100 graden warm tot alles klaar is.

Ondertussen roer je de saus van de genoemde ingrediënten. Niet te lang roeren, want daar wordt de yoghurt dunner van.

Wanneer de laatste koekjes zijn gebakken, bak je in dezelfde koekenpan nog de eieren gaar.
Daarna serveren met de yoghurtsaus en rookamandelen.