Hemelse modder? Je weet wel, de bekende chocolademousse? Dat is dit gewoon, maar dan beter, en in taartvorm.
Het is een simpel taartje van chocolade, eieren, boter en suiker, en dus zonder
bloem, maar opvallend luchtig en door de toevoeging van kaneel en een snuf kruidnagelpoeder
ook eh… hartverwarmend. Kan het niet anders zeggen…
Het is wel erg
machtig, dus een klein taartje van 18 cm is goed voor wel 8 tot 12 personen!
Pure chocoladetaart met kaneel
275 gr pure chocolade in stukjes
4 grote
eieren (L) of 5 middelgrote (M)
230
gr gewone suiker
170
gr roomboter in stukjes
1/2 tl
kaneel
snufje
kruidnagelpoeder
snufje
allspice (maar desnoods te vervangen met nootmuskaat of anders speculaaskruiden)
snufje
cayennepeper
snufje
zout
verder
nodig: 18 cm springvorm en aluminiumfolie om de vorm in te pakken, of een
andere dichte vorm
Verwarm
de oven voor op 180 graden conventioneel (ik zou liever geen hetelucht
gebruiken). Zet hier een braadslede in of een andere grote vorm waar de (spring)vorm
in past. Giet kokend water in de grote vorm zodat het water straks tot minstens
halverwege de springvorm staat. Je bakt de taart dus au-bain-marie in de oven.
Het schijnt dat de taart daarom zo romig en luchtig wordt.
Je
zou een dichte vorm kunnen gebruiken en deze bekleden met bakpapier, maar ik
gebruikte een springvorm en pakte de onderkant zo goed en zo kwaad als dat gaat
in met aluminiumfolie, zodat het water er straks niet in kan lopen.
In
een kom klop je de eieren langdurig met 80 gram van de suiker tot het volume
drie keer zoveel is geworden en het er wit uitziet.
In een
kleine pan verhit je de resterende suiker (150 gram) met 110 ml water tot de
suiker is opgelost. Doe de chocoladestukjes en boter in een andere kom en giet
de hete suikersiroop erop. Roer tot alles gesmolten is. Als het wat extra hitte
nodig heeft, kan je het voorzichtig even in de magnetron zetten, maar niet te
lang! Voeg alle specerijen toe.
Terwijl
je de eieren mixt, giet je er de gesmolten chocolade in een straaltje bij.
Wanneer het gemengd is giet je dit in de bakvorm. Zet de taart in de oven, in
het water. Bak hem nu tot de bovenkant een korst heeft. De taart zou redelijk
vast aan moeten voelen, hoewel het steviger wordt in de koelkast straks. Ik had
hier 50 minuten voor nodig, maar houd je taart gewoon even in de gaten. In een
grotere vorm (en dus met een lagere cake) kan het waarschijnlijk minder lang.
Laat
de taart daarna afkoelen en koel hem daarna verder in de koelkast. Serveer hem
ook vanuit de koelkast.
1 opmerking:
Leuk en glutenvrij! Bedankt voor dit recept.
Een reactie posten