8 september 2019

Pasta met harissa, zwarte olijven en kappertjes + zelfgemaakte harissa



De lekkerste harissa? Ja, dat is toch die van Al’fez. Maar het is zo’n verdomd klein potje… En naar verhouding dan toch wel prijzig. Dat kan de zuinige Hollander toch wel namaken? Je moet alleen even in de gaten houden wat de saus van Al’fez nou zo bijzonder maakt en als ik mij niet vergis is dat het anijspoeder. En echt waar, dit recept hieronder komt heel aardig in de buurt.


Ik zal het zeker vaker maken, want je kunt zo’n recept natuurlijk ook goed aanpassen. Zo is een normale harissa redelijk heet vanwege de chili die erin zit, maar ik had mijn versie wat tammer gemaakt, zodat ik het royaal door de pasta hieronder kon scheppen. Het halve schaaltje dat ik overhield kwam de dag erna op tafel met toastjes; blijkt dat je dat spul ook heel goed hoog opgestapeld op een cracker kan doen! Lekker hoor…


Het recept voor de pasta is van Ottolenghi, maar ik heb het iets aangepast.

Zelfgemaakte harissa
voor ongeveer 300 ml

voor de specerijen kan je uitgaan van zaadjes, welke je even kort roostert in een hete, droge koekenpan, om ze daarna tot poeder te vijzelen. Maar als je kant-en-klaar poeder gebruikt, kom je er ook wel. Ik ga hieronder maar even uit van poeder.

1 rode (punt)paprika (ongeveer 100 gr)
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen anijszaad
2 el olijfolie
100 gr rode ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
gedroogde chilivlokjes naar smaak (bv 1 tl)
1 dubbel blikje tomatenpuree (zo’n grote van 140 gr)
2 el vers citroensap
1/2 tl zout
snuf suiker

Blender alle ingrediënten, samen met een scheut water, tot het helemaal fijn is. Doe dit mengsel in een koekenpan met een scheutje olie. Verhit het en laat zachtjes pruttelen tot het een dikke puree is geworden. Je kan het een paar dagen bewaren of vries het gewoon in kleinere porties in.

Pasta met harissa, zwarte olijven en kappertjes
Bron: met aanpassingen naar een recept van Ottolenghi uit zijn boek ‘Simple’

2 el olijfolie
2 uien, in dunne, halve ringen (200 gr)
3 el van de zelfgemaakte harissa (hoewel dat ook afhangt van hoe heet je het hebt gemaakt!) of gebruik zoals Ottolenghi ‘rozenharissa’ (kijk maar even hoe heet die is; 3 eetlepels is erg veel)
400 gr kerstomaatjes, gehalveerd
75 gr ontpitte, zwarte olijven, gehalveerd
25 gr kappertjes
350 gr pasta
handvol peterselie of basilicum, gehakt
zout

serveren met een schep Griekse yoghurt (dat doet Ottolenghi) of geraspte Parmezaanse kaas (dat doe ik)

Doe de olie in een hapjes- of koekenpan waar je een deksel bij hebt en verhit deze. Fruit de ui op niet te hoog vuur tot deze zacht en bruin is. Voeg de harissa, tomaatjes, olijven, kappertjes en zout toe en bak dit gedurende 3 a 4 minuten, terwijl je af en toe roert. Voeg dan 200 ml water toe. Breng weer aan de kook en temper dan het vuur. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen met het deksel erop. Haal het deksel er dan af en laat het nog eens 4 a 5 minuten pruttelen. Meng er wat basilicum of peterselie doorheen.

Kook ondertussen de pasta gaar, giet deze af en voeg toe aan de tomatensaus. Je wilt de saus niet langer koken dan boven staat, omdat de tomaten dan te gaar worden, dus zorg dat je de kooktijden op elkaar afstemt.

Nou ja, en dan op het bord doet Ottolenghi er wat yoghurt en peterselie op, maar met kaas is het ook erg lekker.



Geen opmerkingen: