21 september 2010

Estouffade

Comfort Food is bij mij behoorlijk synoniem voor eenpansgerechten en dat klinkt helaas als een studentenhap, snel in elkaar geflanst en hopelijk nooit voor gasten gekookt. Ik had ooit een jaren ’80 boekje op de plank liggen dat 40 eenpansgerechten beloofde en het stond vol met schandelijke combi’s als witlofrolletjes met banaan en ananas of pasta met een blikje zalm en maiskorrels.
Een pastaprutje kan best lekker zijn als je in je eentje nog even snel moet eten met het bord op schoot bij de laatste aflevering van je favoriete tv-serie, maar ik had eigenlijk iets anders in gedachten. Boeuf Bourguignon,  estouffade, Belgische stoofpotjes met stroop, kruidkoek en bier, riblappen met Guinness en dikke frieten of een goede rendang die een werkdag heeft staan pruttelen op het stoofplaatje.  En dan noem ik nu alleen nog maar de stoofpotten. Al die lasagna’s en risotto’s bewaren we nog even voor later.

Voor nu dan maar de Estouffade; een Franse stoofpot, erg rijk van smaak. Bij ons kwam het op tafel met gebakken aardappels en perenmoes van onze eigen bomen, maar ik heb er ook wel eens zelfgemaakte tagliatelle bij gemaakt. Allebei erg lekker.Voor een flinke pan, zeker 5 porties:
1 kg runderriblappen, in blokken gesneden
Olie of roomboter om in te bakken
1 ons spekreepjes
1 teen knoflook, gesnipperd
15 sjalotjes, schoongemaakt en de grote gehalveerd, kleintjes laat je heel
Een klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
Een bakje kastanjechampignons, in kwarten
1 winterpeen, gehalveerd en in plakjes
Een halve liter runderbouillon
Een halve liter rode wijn (niet bezuinigen op de wijn, dat proef je er later in terug)
Tijm, vers of gedroogd
1 laurierblaadje
1 afgestreken el speculaaskruiden
100 ml cognacHet vlees bak je (ev in 2 porties) bruin in de olie of boter. In een andere pan bak je het spek uit en in het overgebleven vet bak je de sjalotten en knoflook even aan. Het spek houd je apart. Daarna schep je de spekjes en sjalotten bij het vlees. Zoveel wijn en bouillon toevoegen als je nodig hebt om het vlees onder te laten staan. Voeg alle kruiden, tomatenpuree en specerijen toe. Nu kan je het zeker 3 uur laten staan op een stoofplaatje. Daarna voeg je de wortel, champignons en cognac toe. Nog een half uur laten pruttelen of tot de wortel gaar is. Op smaak brengen met peper en zout, maar let op dat het al vrij zout kan zijn door het spek en de bouillon.

Oordeel van de kleine chef: laat maar doorkomen!

1 opmerking:

Christel zei

Hmmm.. ziet er heerlijk uit en de tijd om dit te eten komt er weer aan.