Pure beauty. Pure GUINNESS®.
Wist u dat de trots van Ierland, het bier Guinness, niet voor vegetariërs is? Google het merk maar eens; het zwarte bier spreekt nogal tot de verbeelding, want het internet staat er vol mee. Ik vond allerlei weetjes die nieuw voor mij waren en ze kunnen nog eens handig zijn als je laat op de avond met visite zit maar het gesprek valt stil. “Wisten jullie dat…
Guinness is van het type ‘stout’, een biertype dat zo werd genoemd, omdat het behoorde tot de ‘stoutest of beers’, de krachtigste en stoerste bieren, met een alcoholpercentage van 7 of 8%.
In ons land behoort Stout bepaald niet tot de grootste groep bieren, want dat is gewoon pils en meestal vind je overal wel dezelfde merken binnen ales of stouts. Van Guinness zie ik bij de gewone supermarkt of slijter steeds maar 2 varianten staan: de Guinness Foreign extra stout of Special Export Stout, met een hoog alcohol percentage van 8% en de blikjes of flesjes Guinness Draught, welke een open balletje in het blik of fles hebben. Dat balletje zorgt voor de stevige, romige schuimlaag in het glas. Als ik ermee kook, roer ik altijd direct in de pan om dat schuim juist weer weg te krijgen, want het ziet er niet uit bovenop je vlees, maar toch moet je juist deze variant hebben en niet de sterkere, want dat wordt veel te heftig en te bitter. De Draught is milder. Ook hiervan wordt het vlees wel wat bitterder, het is en blijft een stout natuurlijk, maar laat de stoofpot een nachtje in de koelkast staan en de smaak is dan uitstekend.
Wat ik ook nooit besefte is dat het Guinness book of records dus ook werd uitgegeven door deze bierbrouwer om gesprekstof te genereren aan de stamtafel. Best slim.
Guinness wordt ook wel ‘Meal in a Glass’ genoemd, maar dat valt reuze mee. Het bevat minder calorieën dan sinaasappelsap. Het lijkt alleen wel alsof je een paar boterhammen weghapt door de kleur en de smaak.
Het duurt 119.5 seconden om een Guinness netjes te tappen. Dat is erg lang als je aan de bar staat te wachten, maar Guinness lanceerde een succesvolle campagne met als slogan ”Good things come to those who wait" om de consument warm te laten lopen voor hun kwaliteitsproduct. Een zekere Flann O’Brien (kan het Ierser?) liep zo warm voor zijn biertje dat het hem inspireerde tot de volgende lofzang:
The Workman's Friend
When things go wrong and will not come right,
Though you do the best you can,
When life looks black as the hour of night -
A PINT OF PLAIN IS YOUR ONLY MAN.
When money's tight and hard to get
And your horse has also ran,
When all you have is a heap of debt -
A PINT OF PLAIN IS YOUR ONLY MAN.
When health is bad and your heart feels strange,
And your face is pale and wan,
When doctors say you need a change,
A PINT OF PLAIN IS YOUR ONLY MAN.
When food is scarce and your larder bare
And no rashers grease your pan,
When hunger grows as your meals are rare -
A PINT OF PLAIN IS YOUR ONLY MAN.
In time of trouble and lousy strife,
You have still got a darling plan
You still can turn to a brighter life -
A PINT OF PLAIN IS YOUR ONLY MAN.
Wat kan je je als fabrikant nog meer wensen als dat ze dergelijke gedichten over je bier maken?
O ja, en wist u wel dat maar liefst 40% van al het Guinness-bier ter wereld in Afrika wordt genuttigd?
Maar hoe zit het nou met die-hard vegetariërs die het bier moeten laten staan? Guinness (en vast ook andere bieren) wordt geklaard met isinglass, een soort visgelatine die wordt gemaakt van de zwemblazen van vissen. Het wordt al eeuwen lang gebruikt als gelatine of klaringsmiddel, maar schijnt tegenwoordig nog amper in gebruik te zijn. In het eindproduct zou ook niets meer moeten zijn te vinden van deze vislijm, volgens Guinness. Voor het volgende recept maakt het ook niet uit, want daar komt toch een koe bij aan te pas.
Overigens is dit recept bekender onder de naam Steak and Guinness Pie, waarbij de pan of schaal een dakje krijgt van deeg, maar ik vind het lastiger serveren met andere zaken eromheen, dus ik laat hem ‘kaal’. Kunt u hem mooi serveren met wat dikke frieten of aardappelpuree en witlof.
Beef and Guinness Stew
4 personen
1 kg runderriblappen, in blokken of reepjes
4 flinke uien
Bloem
Roomboter of olie
2 tl tijm
15 gedroogde pruimen zonder pit, heel
150 gr bacon of spek, in reepjes
0.5 liter blik Guinness Draught (in 1 groot blik), of eventueel twee kleine van 0.33 L.
2 el bruine suiker
Het vlees goed droog maken en bestrooien met bloem. Daarna aanbakken in de olie of boter. In een andere pan de uien fruiten en toevoegen aan het vlees. Warm het bier even op in de pan van de uien, dan krijgt het vlees niet zo’n klap van het koude bier. Daarna alle andere ingrediënten toevoegen en 3 uur laten sudderen, eventueel op het einde de deksel van de pan halen om wat vocht te verdampen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten