13 februari 2012

Preikoekjes met spek en gruyere


Deze koekjes hebben we nu een paar keer gegeten en ze gaan er hier in als eh…. nou ja, koek dus. Ik heb ze gemaakt met chorizo en feta, maar herinnerde me bij het eten ervan dat ik eigenlijk wel klaar was met chorizo. Voorlopig dan. Dus daarna maakten we ze met spekreepjes en gruyere en die bevielen erg goed. Koud zijn ze ook nog erg lekker. Bij de soep bijvoorbeeld, als je de dag erna te lui bent om zelfs maar even de magnetron aan te zetten, zoals hier het geval was na een dag schaatsen.

Strooi er eventueel nog wat citroenrasp over en maak er een sausje bij van twee zeer klein gesneden tomaten (zonder sap en zaadjes), 2 tenen knoflook uit de pers, yoghurt, een schep mayonaise en wat fijngesneden peterselie.

Preikoekjes met spek en gruyere
4 personen

Beslag:
250 gr bloem
2 eieren
zout
zoveel water als nodig is om een beslag te kloppen

500 gr prei
150 gr spekreepjes of chorizo in kleine stukjes
200 gr goede feta, in kleine stukjes, of 150 gr gruyere in kleine blokjes
een handvol gehakte, verse platte peterselie
olie om in te bakken

Maak een beslag van de genoemde ingrediƫnten.
Was de prei en snijd het in dunne, halve ringetjes. Kook de prei gaar in wat water en laat het afkoelen.
Voeg de prei, kaas en spek of chorizo toe aan het beslag en schep door. Het geeft een flink gevuld beslag.
Bak een aantal koekjes tegelijkertijd in de olie, in een koekenpan, aan beide zijden bruin.

Oordeel van het smaakpanel: overwegend tevreden


Geen opmerkingen: