24 maart 2012

Salade met halloumi en stilton scones


Salade? Nou, dan krijgen de kinderen wel een pannenkoek, want ik had geen zin in gezeur van “lust ik niet” en geschuif met borden. Vervolgens wordt de pannenkoek opzij geschoven, wordt de halloumi links van mij van het bord getrokken en van rechts komen er aanvallen op de olijven. Die sla hoeven ze nog niet, maar gelukkig weten ze lekker eten al wel op prijs te stellen!

De halloumi is een apart kaasje. Het heeft wel wat weg van feta, maar in de pan smelt het niet en het heeft een rare structuur. Rubberachtig klinkt wat negatief, maar het is op zijn minst wat ‘chewy’. De eerste keer dat ik het at, kauwde ik er lang en bedachtzaam op, maar inmiddels ben ik om. Ja, het is apart, maar eenmaal gebakken is dit zoutige kaasje erg lekker.

Salade met halloumi en stilton scones
2 personen

een zak rucola of slamix
250 gr halloumi
olijfolie
een handje kalamata-olijven
half gedroogde tomaten, kant-en-klaar of zelf gemaakt (zie onder)
dressing van 2 delen olijfolie, 1 deel witte balsamicoazijn, een likje mosterd, zout en peper
½ rode ui in flinterdunne ringen

Bak de halloumi in wat olie aan beide zijden bruin. Maak het bord op met de aangemaakte sla, halloumi, tomaten, olijven en uiringen. Serveer met stilton scones (zie onder)


Voor de half gedroogde tomaten:

een pond rijpe tomaten met smaak
1 tl tijm en rozemarijn
zout en peper
olijfolie
1 tl suiker

Verwarm de oven voor op 120 graden of 100 graden hetelucht. Snijd de tomaten doormidden en haal het zaad en vocht eruit. Leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven. Bestrooi met de kruiden, suiker, zout, peper en een beetje olie. Bak ze 2,5 tot 3 uur in de oven, totdat ze iets ingedroogd zijn. Laat afkoelen.

Stilton en walnoot scones:
Bron: Delicious magazine UK

250 zelfrijzend bakmeel
1 tl bicarbonate of soda. Als je dat niet kan vinden, kan gewoon bakpoeder ook. Bicarbonate of soda is een onderdeel van bakpoeder. Je kunt er dan iets meer (een volle theelepel ipv een kleine theelepel) van gebruiken.
½ tl zout
50 gr koude roomboter
175 ml karnemelk
125 gr stilton, verkruimeld
100 walnoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht).

Doe het bakmeel, rijsmiddel en zout in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit erbij. Werk de boter er met je vingers snel doorheen. Bewerk het niet te lang.
Doe er dan de karnemelk bij en kneed het vlug tot een soepel deeg. Meng er daarna de walnoten en stilton doorheen.

Gebruik een scone-vormpje om er koekjes van te maken, of rol het deeg in en dikke worst en snijd er plakken van 1,5 cm van. Leg deze op een bakplaat. Bestuif ze licht met wat bloem en bak ze in 15 tot 20 minuten gaar. Ze zijn dan bruin en gerezen.
2 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Leuk, zo'n grieks-engels bordje eten! Halloumi is zoals met Franse kazen: je moet 't leren eten.

Marsepein zei

Bedankt, dat gaan we snel proberen!