Even
iets waarover op Amerikaanse blogs erg lyrisch wordt gedaan. “Cauliflower
Sauce”. Zoek maar op, google het maar. Sexy klinkt het niet, maar het gaat om een multi-inzetbare saus,
die slank, romig en hartig is. Bovendien doet het een goede imitatie van een
room-kaassaus. Heb ik daarbij al ‘slank’ genoemd? Ik was weer eens op zoek naar een
nieuwe pastasaus met goede invrieskwaliteiten, want Meneer is mijn macaronisaus
beu, en ik zou in de bloemkoolsaus een nieuwe klassieker kunnen hebben
gevonden. Ik ben nog niet klaar met uitproberen, maar wilde jullie de basissaus
niet onthouden.
Er
zit een verrassende umami-smaak aan deze saus, zelfs zonder de toevoeging van
kaas. Het zal wel aan de kool liggen, want spruitjes hebben het ook. Die kan je
ook pureren met bouillon en je zou zweren dat er Parmezaanse kaas in zat. De saus valt te gebruiken als basis-pastasaus,
in lasagnes of andere ovenschotels, soep, in risotto’s of gewoon als basissaus
voor bij vlees of vis. Ik zie het vooral wel zitten als vervanger voor
roomsauzen. Lijkt me ook wel lekker met pasta en gebakken zalm. Beetje bieslook
erbij…
Maar we hebben hem nu ook gegeten bij de pasta met wat plakjes uitgebakken chorizo (van een worstje, niet de vleeswaren) en vervolgens zeer fijn gesneden andijvie even kort gebakken in een beetje van het rode chorizo-vet. Ook haalde ik een andere keer merguezworstjes uit het velletje en sneed ze in stukjes en ik bakte deze met rode paprikareepjes en uienringen, totdat de uien ook mooi karameliseerden. Of bak wat plakjes rookworst bruin in wat olie, stukjes kip gewenteld in wat kerriepoeder, of maak het juist vegetarisch met gebakken halloumi of aubergine (alles dus met pasta). Je kunt er echt alle kanten mee op, want de saus zelf is redelijk neutraal van smaak. Er zit echt maar een lichte bloemkoolsmaak aan.
Maar we hebben hem nu ook gegeten bij de pasta met wat plakjes uitgebakken chorizo (van een worstje, niet de vleeswaren) en vervolgens zeer fijn gesneden andijvie even kort gebakken in een beetje van het rode chorizo-vet. Ook haalde ik een andere keer merguezworstjes uit het velletje en sneed ze in stukjes en ik bakte deze met rode paprikareepjes en uienringen, totdat de uien ook mooi karameliseerden. Of bak wat plakjes rookworst bruin in wat olie, stukjes kip gewenteld in wat kerriepoeder, of maak het juist vegetarisch met gebakken halloumi of aubergine (alles dus met pasta). Je kunt er echt alle kanten mee op, want de saus zelf is redelijk neutraal van smaak. Er zit echt maar een lichte bloemkoolsmaak aan.
Romige bloemkoolsaus (voor bijvoorbeeld pasta)
voor
ongeveer 1200 ml saus / voldoende voor bv 600 a 700 gram pasta. Invriezen kan!
1
bloemkool, zo’n 700 a 800 gram schoongemaakt gewicht
ongeveer
700 – 800 ml tuinkruiden- of groentebouillon (van bouillonblokjes)
6
tenen knoflook, gesnipperd
klontje
boter
zout
en peper naar smaak
eventueel
melk om de saus te verdunnen en iets te verrijken
verder
eventueel smaakmakers naar eh… smaak: bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, ras el hanout,
kaneel/komijn/koriander, tomatenpuree, geraspte kaas, kerrie, tahin, mosterd, pesto, etc
Breng
de bouillon aan de kook en voeg de bloemkool in roosjes toe. Laat het gaar
koken (afhankelijk van de grootte van de stukken in 10 tot 15 minuten)
Smelt
ondertussen de boter in een kleine koekenpan en laat de knoflook daar heel
zachtjes in bakken. Het mag absoluut niet bruin worden, want daar wordt de
knoflook bitter van. Wanneer de knoflook zacht is kan je het apart zetten tot
het nodig is.
Schep
de bloemkool uit de pan, maar gooi de bouillon niet weg! Doe de bloemkool en
knoflook (met boter) in een blender en voeg een flinke scheut bouillon toe. Het
zou ook kunnen worden gepureerd met een staafmixer, maar let erop dat je niet
alle bouillon nodig hebt. Pureer de bloemkool tot een gladde, lobbige saus.
Maak hem zo dik of dun als je wilt, maar een dikte zoals tomatensaus is goed
voor bij de pasta. Voeg daarvoor bouillon toe tot je de gewenste dikte krijgt,
of gebruik wat melk voor een vollere smaak. Breng het verder op smaak met zout
en peper. De saus is nu klaar, maar er kan natuurlijk op gevarieerd worden met
allerlei kruiden en specerijen. En er moet beslist iets bij worden gemaakt, anders blijft het allemaal wat kaal.
Oordeel
van het smaakpanel: ze aten die avond beslist voldoende groente, want ik was
uitgeschoten met de saus en de pasta was goed bedekt. Bovendien aten ze er
wortelballetjes bij. De variant met chorizo-andijvie deed het ook erg goed.
Naschrift: ik zal in de comments hieronder eens bijhouden wat wij ermee deden. Als je een idee hebt, laat het dan weten? Ideeen voor vegetarische smaakmakers zijn ook erg welkom!
Naschrift: ik zal in de comments hieronder eens bijhouden wat wij ermee deden. Als je een idee hebt, laat het dan weten? Ideeen voor vegetarische smaakmakers zijn ook erg welkom!
10 opmerkingen:
Klinkt goed, vooral ook vanwege die niet uitgesproken bloemkoolsmaak. :-)
Dit ga ik zeker eens proberen als ik weer een bloemkool in de groentetas vind!
Lia
Wegens overschot aan bloemkool komt dit wel heel fijn van pas. Ik had al een flinke gekocht en kreeg een van de buurman uit eigen tuin.
ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!
Vandaag heerlijk gegeten van pasta met bloemkoolsaus - ik liet meneer hier proeven: hij raadde niet wat erin zat. Meteen ook maar je wortelballetjes uitgeprobeerd, met een kleine variatie uiteraard, want witbrood, sjalot, parmezaan en belegen Goudse waren niet voorhanden. Maar met fijn tarwebrood, een klein uitje en een mengseltje van oude Goudse, jonge Goudse en wat manchego zal het resultaat niet significant anders zijn geweest. De dames vonden het maar zo, zo, maar meneer en ik houden zowel de saus als de balletjes graag op het menu. Dankjewel!
Fijne avond,
Lia
Ja, he, is het niet raar dat je die bloemkool er niet bovenuit proeft?
Bij mij worden de wortelballetjes ook gemengd ontvangen,hoor. Maar het smeltende-kaas-korstje haalt ze toch vaak over om het op te eten.
eh... smeltend kaas-korstje? Dat hebben we hier helaas gemist. Had ik de kaas misschien te fijn geraspt en te goed met de rest vermengd? Of strooi je er op het laatst in de pan nog wat kaas overheen?
Lia
Hm... bij mij bakt de goudse kaas zo lekker aan. Ik rasp het gewoon grof. Het is niet veel, maar toch...
Eens wat recepten bijhouden: vandaag bakte ik 200 gram rauwe ham in wat olie, totdat het wat bruine randjes kreeg. Dan de saus erbij en wat geraspte Goudse kaas, en een eetlepel gewone, groene pesto. En pasta natuurlijk (300 gr). Heel erg snel en ik was erg tevreden met de smaak. De kinderen ook trouwens.
Ik gebruikte de saus bij prei met kaas, en gebruikte dat als vulling voor opgerolde pannenkoekjes, die daarna nog even de oven ingingen, met wat kaas erop. De saus moet wel goed op smaak worden gebracht.
Een goede basis voor een light mac & cheese misschien?
Een reactie posten