het verdorren van de bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.
Maar jonge sla in september
net geplant, slap nog
In vochtige bedjes, nee.
Rutger Kopland - uit Alles op de fiets, 1970
En dan heb je dus die plantjes uitgezet. Dat was al
een prettige, therapeutische bezigheid, want niets is zo rustgevend als tuinieren.
Beetje rommelen in de aarde. Blaadjes en grassprietjes wegplukken. Uitkijken
naar het moment dat je de sla kan gaan plukken. Je bent tevreden, hebt hard
gewerkt en je hebt er een goed gevoel over. En voldaan was je de aarde onder je
nagels vandaan.
De dag erna ga je kijken bij dat strak geharkte bedje. En je kijkt nog eens. Waar zijn verdomme die slaplantjes gebleven??! Weg! Alles!
Er ligt alleen nog een uitgespuugd steeltje!
Dus.
Dus.
Kent u de tijgerslak? Dat is een reusachtige naaktslak
- groot en met een kittig tijgerstreepje. Hij is mooi, hoor, maar dan wel bij iemand
anders in de tuin en niet bij mij. Dit gedrocht vloert een jong spinazieplantje
binnen 1 minuut, vreet een heel bed jonge sla binnen 1 nacht op, en wanneer
alles kaal gevreten is, gaat ie rustig verder met aardappelplanten, goudsbloemen,
knoflook en andere gewassen waar slakken normaliter niet naar omkijken. Samen
met zijn normale ongestreepte soortgenoten rukt hij dagelijks in hordes op vanuit
het bos waaraan wij wonen.
Ik begrijp Kopland. Ik ga serieus 5 fases van rouw
door als ze aan mijn tuinwerk komen:
Ontkenning:
“Dit kan niet waar zijn.”
Woede: “Zijn
ze helemaal van de ratten besnuffeld!?”
Vechten: “Ik
graaf potten met bier in en dan verzuipen ze er maar in!”
Verdriet
en depressie: ”Ik geef het op. Alles is zinloos…”
Aanvaarding: “Ik ga wel op het balkon verder met mijn plantjes.”
Nou, en dan doen we nu dus voor het tweede jaar. Je moet
natuurlijk wel twee trappen op met een kuub potgrond en ik bewater alles met
een gieter, maar verder lukt het vrij aardig. Sperziebonen, schorseneren,
aubergines, uitjes, doperwten, aardappels en sla worden vooral voor de lol
geteeld, want reusachtige hoeveelheden kunnen het niet zijn. De kinderen hadden
een vierkante meter aan vroege spinazie staan, verdeeld in drie vakken, met hun
naambordje erbij. Ze waren er erg trots op en hielpen mee met het oogsten van
de plantjes die waren doorgegroeid tot ‘wilde spinazie’ met sappige
snijbiet-achtige steeltjes. Ik verwerkte alles tot een heerlijke bami, vol
groente, en met een soort pinda-woksaus erdoor. Meneer en ik stonden te
watertanden bij de pan en hebben gesmuld, maar toen ging er iets mis met de
kinderen. Er werd moord en brand geschreeuw over Groene Dingetjes en ‘paprika
is VIE-HIE-HIES!! En daar moesten wij weer tegenin:
“Ja, maar, proef nou toch eens: er zit pindakaas in.”
“Maar je mag ook met stokjes eten, hoor” (vinden ze
leuk en ze kunnen het ook nog)
“Maar dit heb je vanmiddag zelf geoogst!”
“Dit is je eigen spinazie!”
Maar zodra er eentje klaagt over groente, gooien ze
allemaal hun kont tegen de krib. Het was zinloos. Reken maar dat ik toen het
bord van Kleine Chef heb leeggegeten. Toch ga ik het nog eens proberen, want ze
lusten graag spinazie, ze lusten überhaupt veel groente, maar ze willen gewoon
even zeuren over het eten, en dat is ook erg teleurstellend als je er wat van
wilde maken…
Ik noemde het Peanut Noodles, omdat 'bami met pindasaus' iets anders is in onze Hollandse ogen. En het is dus alleen technisch gezien bami met pindasaus...
Peanut Noodles met groente (uit eigen tuin)
Ik noemde het Peanut Noodles, omdat 'bami met pindasaus' iets anders is in onze Hollandse ogen. En het is dus alleen technisch gezien bami met pindasaus...
Peanut Noodles met groente (uit eigen tuin)
Meng voor de saus de volgende ingrediënten door
elkaar:
1 el sesamolie (niet weglaten hoor!)
1 teen knoflook, gesnipperd
2 el ketjap manis
2 el zoete chilisaus (van die hete ‘loempiasaus’)
100 gram pindakaas
2 el limoensap
Verder nodig:
300 gr mie-nestjes
scheutje zonnebloem- of arachideolie
1 rode paprika, in smalle reepjes
3 lente-uitjes, in reepjes
500 gram verse (wilde) spinazie, of (iets minder) paksoi of Chinese kool, etc, in reepjes of grof gehakt
sambal oelek of rode peper naar smaak (en naar draagkracht
van de kinderen)
125 gram tauge
handje gehakte verse koriander
voor op het bord extra ketjap en sambal naar smaak
Kook de mie gaar volgens de aanwijzingen op de
verpakking.
Wok ondertussen de paprikareepjes kort op hoog vuur in
wat olie. Voeg de lente-ui toe en wok een minuut mee. Voeg daarna de spinazie
of ander groen toe en wok het tot het geslonken is. Wilde spinazie of de andere
stevige groentes zullen iets langer nodig hebben dan gewone spinazieblaadjes.
Voeg wat sambal of rode peper toe en de taugé. Wok dit
nog eens kort. Voeg dan de mie, de saus en koriander toe en schep het goed
door.
Aan tafel kan er voor de volwassenen nog prima wat extra
ketjap of sambal door.
Overigens, er zitten ook voordelen aan een tuin aan het bos. Zo hebben wij een bijna tamme specht in de tuin:
Acrobaat-muizen op vrij hangende (vogel)voedersilo's:
Een vos in de achtertuin (ze staat bijna elke nacht op de foto bij de buurman die haar Vanity heeft gedoopt):
en een egelduo:
En die zijn verder allemaal heel erg welkom.
Overigens, er zitten ook voordelen aan een tuin aan het bos. Zo hebben wij een bijna tamme specht in de tuin:
Acrobaat-muizen op vrij hangende (vogel)voedersilo's:
Een vos in de achtertuin (ze staat bijna elke nacht op de foto bij de buurman die haar Vanity heeft gedoopt):
en een egelduo:
En die zijn verder allemaal heel erg welkom.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten