11 november 2014

Chocolade desserttaart (nog gezond ook)


Als je denkt dat je kunt koken, moet je eens iets veganistisch maken. Nee, herstel, maak eens iets veganistisch dat ook nog lekker is. En als je denkt dat je dat kan, moet je eens een vegan dessert of taart bedenken. Alles wat je ooit hebt geleerd in de keuken, is geen fluit meer waard. Eieren, roomboter, melk, slagroom, yoghurt? Vergeet het maar. Wat blijft er dan in hemelsnaam over? Waarmee ga je puddingen binden? Waarmee bouw je een cake? Wat voor iets romigs spuit je bovenop een cupcake? Zelfs een simpele pannenkoek kan niet meer. En weet je; het kan wel gewoon. De veganistische keuken heeft vervangers voor van alles. Soms moeilijke dingen die je met een lichtje moet zoeken in eco-winkels, maar er zijn zat recepten beschikbaar die standaard supermarktaanbod gebruiken.

Je hebt een vorm nodig van zo’n 10 bij 12 cm. Dat kan net zo goed een diepvriesbakje zijn. Ik gebruikte trouwens een langere vorm en maakte een dammetje met een stuk karton.

Kokosolie staat tegenwoordig, dankzij de gezondheidsrages, gewoon in de supermarkt. Het is alleen geen olie, maar een pot met wit vet. Alleen in de tropen is het een vloeibare olie – bij onze koude temperaturen stijft het op tot een soort frituurvet. Je kunt het niet vervangen met iets anders. Nou ja, roomboter, maar dat is dan weer niet comme il faut...
 


Chocolade desserttaart (vegan)
recept voor 6 personen
bron: een Noors, veganistisch blog genaamd Veganmisjonen

100 gr zonnebloempitten of pompoenpitten (andere pitten/noten zouden ook moeten kunnen werken)
100 gr walnoten
3 el kokosolie (2 el voor de bodem + 1 el voor de vulling)
2 mespunten zout (1 voor de bodem + 1 voor de vulling)
150 gr dikke medjoul-dadels (de kleinere, harde varianten werken hier niet)
150 ml water
2 el cacaopoeder
garnering: gedroogd fruit of noten (op de foto gebruikte ik sukade, gedroogde cranberry’s en groene marsepein)

Rooster de pitten en walnoten in een droge, hete koekenpan totdat ze iets kleuren. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

Doe de noten in een keukenmachine en maal ze fijn. Pak er de helft (100 gram) vanaf en zet dat apart voor de vulling. Nu eerst de bodem van de taart maken: voeg 2 el kokosolie en zout toe. Door de warmte van de noten smelt de olie erin. Maal het door totdat het de structuur heeft van een cheesecakebodem – los, maar vettig en samen te drukken.

Bekleed een kleine vorm van zo’n 10 x 12 cm (en een paar cm hoog) met huishoudfolie. Doe de korrels voor de bodem erin en druk het gelijkmatig plat. Zet de vorm in de vriezer.

Dan nu de vulling: haal de pitten uit de dadels. Doe de apart gehouden noten in de keukenmachine, samen met de dadels, het water, een snuf zout, 1 el kokosolie en cacao. Maal dit samen tot een gladde massa. Het mag waarschijnlijk wel een poosje draaien. Het moet er daarna uitzien als een chocolademousse. Schep de vulling op de bodem en strijk het glad. Decoreer met gedroogd fruit en/of pitten en druk dit heel licht in de mousse. Zet het dan tenminste 1 uur in de vriezer.
Nb. de marsepeinrondjes maakte ik van een uitgerold plakje marsepein. Met een ronde spuitmond (van een spuitzak) steek je daar dan mooie mini-rondjes uit)

Snij de bevroren taart in plakken en verdeel het over borden. Laat ze nog even 10 minuten op temperatuur komen. Bevroren kan je het trouwens ook eten, dat vond ik het lekkerste, maar Meneer had ze het liefste koelkast-koud.
1 opmerking:

noud zei

lijkt me een hardstikke leuk nagerecht. Ik heb al gezien dat je de kokosolie kan vervangen door boter. Hier op Madeira geen kokosolie te koop.. De dadels vallen hier wel gewoon van de palmen. en dus gebruiken we die maar, :-D