9 februari 2016

Romige prei en witte bonen, met rösti


Oh ja, bonen! Niet alleen proberen ze die nu met man en macht hip te maken, maar ze schijnen ook onontbeerlijk te zijn voor de vegetariër, en aangezien wij langzaamaan die kant op gaan, werd er maar weer eens een pot witte bonen aangeschaft. Voor het gemak werden daar kant-en-klare rostirondjes uit de diepvries bij gebakken. Snel en makkelijk. De kinderen sputterden wel wat bij al die groente, maar het was toch heus lekker romig en met een likje truffelmayo aten ze het uiteindelijk op. Die mayonaise was er inderdaad lekker bij…

Romige prei en witte bonen, met rösti
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 of 3 kleine mensen

800 gr prei (ongeveer 500 gr schoongemaakt), in ringetjes
1 volle tl gedroogde tijm
klontje roomboter om in te bakken (geen margarine graag)
1 teen knoflook, gesnipperd
125 ml witte wijn, droge vermouth of droge sherry
1 blik/pot witte bonen, uitlekgewicht ongeveer 250 gr
2 opgehoopte el kruidenroomkaas, zoals boursin, paturain, etc. (zo’n 40 a 50 gram)
zout naar smaak

verder kant-en-klare röstirondjes uit de vriezer

Smelt de boter in een pan, voeg de ringetjes prei, knoflook en tijm toe. Bak het enkele minuten, voeg de wijn toe en dek de pan af met een deksel. Laat het op laag vuur in 20 tot 30 minuten helemaal zacht stoven.

Haal daarna de deksel eraf, voeg de bonen toe en warm het goed door. Laat desnoods de wijn wat verder verdampen als dat nog nodig is; er moet een beetje vocht overblijven. Doe er dan de roomkaas bij en smelt het erdoor. Breng op smaak met zout.
Bak er ondertussen de rösti bij in een koekenpan of in de oven.


Geen opmerkingen: