7 mei 2017

Courgettekoekjes met een spinazie- en blanke rozijnensaus


Altijd mooi, dit soort recepten die groente op een originele manier gebruiken. In deze gebakken koekjes (of het Engelse ‘fritters’ – klinkt toch een stuk mooier) zit al een mooie portie courgette, maar in de yoghurtsaus zit ook nog eens een baaltje spinazie. Zo is het dus niet moeilijk om aan je dagelijkse dosis groenvoer te komen. De kinderen mekkerden wel wat bij de saus, maar knaagden ondertussen wel ook braaf de courgette op, dus eind goed, al goed…

Courgettekoekjes met een spinazie- en blanke rozijnensaus
bron: de Australische Delicious

1200 gr courgette, grof geraspt
1 grote ui, fijn gesnipperd/geraspt
2 tenen knoflook, gesnipperd
200 gr feta, verkruimeld (ik nam 100 gr feta en 100 gr restjes pittige kaas)
3 grote (L) of 4 middelgrote eieren (M)
optioneel: handvol verse peterselie, gehakt
handvol dille, gehakt (beslist niet optioneel! Dit moet er echt in)
160 gr bloem
olijfolie om te bakken

Voor de spinazie- en rozijnensaus:
400 gr verse spinazie, gewassen en gewoon met steeltjes
4 el blanke (gele) rozijnen
2 el olijfolie
4 sjalotten of een ui, fijn gesnipperd
1 tl kurkuma
400 gr dikke (Griekse) yoghurt
1 el citroensap
zout


Bestrooi de geraspte courgette met een theelepel zout en laat dit 20 minuten in een vergiet staan. Knijp er daarna zoveel mogelijk water uit.
Meng de courgette, ui, knoflook, feta, eieren en kruiden in een mengkom. Meng de bloem erdoor. Verhit de olie in een koekenpan en bak koekjes ter grootte van een opgehoopte eetlepel. Houd ze warm in een lauwe oven van 100 graden en bak de rest ook bruin.

En maak ondertussen de saus:
Hak de gewassen spinazie fijn, doe in een grote kom en giet er ruim kokend water op. Laat het 1 minuut staan. Giet het dan af en laat goed uitlekken. Week de rozijnen 15 minuten in warm water. Laat die daarna ook uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg de kurkuma en rozijnen toe. Bak nog even kort en breng op smaak met zout. Zet het opzij om iets af te koelen. Meng het daarna met de yoghurt, rozijnen en citroensap. Serveren bij de koekjes.




Geen opmerkingen: