Altijd mooi, dit soort recepten die groente op een originele
manier gebruiken. In deze gebakken koekjes (of het Engelse ‘fritters’ – klinkt toch
een stuk mooier) zit al een mooie portie courgette, maar in de yoghurtsaus zit
ook nog eens een baaltje spinazie. Zo is het dus niet moeilijk om aan je
dagelijkse dosis groenvoer te komen. De kinderen mekkerden wel wat bij de saus,
maar knaagden ondertussen wel ook braaf de courgette op, dus eind goed, al goed…
Courgettekoekjes
met een spinazie- en blanke rozijnensaus
bron: de Australische Delicious
1200 gr courgette, grof geraspt
1 grote ui, fijn gesnipperd/geraspt
2 tenen knoflook, gesnipperd
200 gr feta, verkruimeld (ik nam 100 gr feta en 100 gr
restjes pittige kaas)
3 grote (L) of 4 middelgrote eieren (M)
optioneel: handvol verse peterselie, gehakt
handvol dille, gehakt (beslist niet optioneel! Dit moet er echt in)
160 gr bloem
olijfolie om te bakken
Voor de spinazie- en rozijnensaus:
400 gr verse spinazie, gewassen en gewoon met steeltjes
4 el blanke (gele) rozijnen
2 el olijfolie
4 sjalotten of een ui, fijn gesnipperd
1 tl kurkuma
400 gr dikke (Griekse) yoghurt
1 el citroensap
zout
Bestrooi de geraspte courgette met een theelepel zout en
laat dit 20 minuten in een vergiet staan. Knijp er daarna zoveel mogelijk water
uit.
Meng de courgette, ui, knoflook, feta, eieren en kruiden
in een mengkom. Meng de bloem erdoor. Verhit de olie in een koekenpan en bak
koekjes ter grootte van een opgehoopte eetlepel. Houd ze warm in een lauwe oven
van 100 graden en bak de rest ook bruin.
En maak ondertussen de saus:
Hak de gewassen spinazie fijn, doe in een grote kom en
giet er ruim kokend water op. Laat het 1 minuut staan. Giet het dan af en laat
goed uitlekken. Week de rozijnen 15 minuten in warm water. Laat die daarna ook
uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg de
kurkuma en rozijnen toe. Bak nog even kort en breng op smaak met zout. Zet het
opzij om iets af te koelen. Meng het daarna met de yoghurt, rozijnen en citroensap.
Serveren bij de koekjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten