4 november 2017

Pasta-ovenschotel met prei, broccoli en kaassaus


Nou… een kilo groente? Lang niet gek voor een avondmaaltijd. De kinderen aten het hier in van die individuele ovenpannetjes, wat ze erg leuk vinden. En er ging royaal ketchup bij, maar dat mag dan wel.

Pasta-ovenschotel met prei, broccoli en kaassaus
recept voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen

2 stengels prei (400 tot 500 gram schoon gewicht), in fijne ringen
klontje roomboter of olie om te bakken
300 gr pasta (beetje grote vorm, zodat de saus er in kan lopen)
1 flinke broccoli (400 tot 500 gram schoon gewicht), in kleine roosjes/stukjes

kaassaus:
40 gr roomboter
40 gr bloem
350 ml melk
100 gr geraspte oude Goudse kaas
1 teen knoflook, gesnipperd
een goede lik mosterd
ruime snuf nootmuskaat
zout en peper

Smelt de boter in een hapjespan en bak de preiringen even aan. Voeg wat water toe en stoof de prei op laag vuur, en met een deksel op de pan, mooi zacht. Neem daar gerust even de tijd voor (zeker 20 minuten), want de prei mag echt goed gaar worden.

Breng in een grote kookpan water aan de kook en kook daarin pasta en broccoli samen gaar. De broccoli heeft zo’n 8 minuten nodig en de pasta waarschijnlijk ook ongeveer, of doe deze eventueel iets eerder in de pan.

Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Maak ondertussen ook de kaassaus: smelt de boter in een kleine kookpan en voeg daarna in één keer de bloem toe. Roer dit tot een stevig mengsel en laat dit even een minuut bakken op laag vuur. Giet er daarna met scheutjes de melk bij en klop goed met een garde om een gladde saus te krijgen. Als alle melk erin zit en de saus pruttelt, moet het een dikke saus zijn. Zo niet, laat het nog even zachtjes pruttelen. Breng lekker op smaak met kaas, knoflook, nootmuskaat, mosterd, zout en peper. Er mag misschien zelfs nog wat melk bij, zodat de saus goed te gieten is.

Schep nu de uitgelekte pasta, broccoli, prei en saus door elkaar en doe het over in een grote ovenschaal. Bak het nog eens 15-20 minuten in de oven.Geen opmerkingen: