15 maart 2018

Sperziebonensalade met hazelnoot, komijn en korianderOkee, dit maak ik zelf gewoon uit mijn voorraadkast, maar menigeen zal voor de ongemalen zaadjes even naar de supermarkt of toko moeten. Maar dat raad ik toch wel aan: het is de moeite waard om hele zaadjes in plaats van poeder te gebruiken. Want je vijzelt dat zaad nooit zo fijn als het poeder dat je koopt en dat is prima. Je maakt er een wat gruizig mengsel van, wat het nederige sperzieboontje tot grote hoogte opstuwt. Echt een voorbeeld van een eigenlijk erg simpele salade, waarvan het geheel meer is dan de som der delen.

De hoeveelheden kun je rustig verdubbelen voor een maaltijdsalade voor twee met wat brood erbij. Of zoals wij deden, wat zelfgemaakte Vlaamse frieten, want een van de dochters wilde zien hoe je die zelf van aardappels maakt.

Sperziebonensalade met hazelnoot, komijn en koriander
gebaseerd op een recept uit het boek Spuntino van Russel Normann
bijgerecht voor 2 personen

250 gr sperziebonen
50 gr hazelnoten
1 tl karwijzaad
1 tl komijnzaad
1 tl zwart sesamzaad
een flinke pluk rucola
100 gr zachte geitenkaas (of feta zoals in het origineel staat)
zout en peper

Dressing:
likje dijonmosterd
scheutje rode wijnazijn
scheutje citroensap
2 scheutjes olijfolie
snuf grof zeezout
snuf zwarte peper

Bak de hazelnoten in een hete, droge koekenpan tot ze wat kleuren. Schep ze eruit en houd ze apart.
Doe dan het karwij-, komijn-, en korianderzaad in de pan en laat dat kort poffen tot je het begint te ruiken. Niet te lang, want het verbrandt snel! Doe het zaad daarna in een vijzel en maal het redelijk fijn. Meng het sesamzaad erdoor, maar vijzel dat niet. Doe er wat zout en peper bij.

Kook de schoongemaakte sperziebonen in gezouten water gaar, en ook graag gaar genoeg; dat sperziebonen nog veel ‘bite’ zouden moeten hebben, is een vergissing. Ze zijn rauw giftig en halfgaar simpelweg moeizaam te verteren… Giet ze af en koel ze onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken.

Meng de bonen in een schaal met de rucola. Verdeel de specerijen, hazelnoten en kaas erover. Tot nu toe kan je het eventueel even bewaren, maar voeg de dressing pas toe wanneer je klaar bent om te serveren. Op kamertemperatuur serveren trouwens.1 opmerking:

Jolanda Toet zei

Klinkt goed en ziet er heerlijk uit!