De postbode bracht mij vandaag twee bakjes met paddenstoelen,
die mij zo exotisch voorkwamen, dat ik ze even moest googelen.
Ik kwam daarbij onder andere de vergelijking tegen met een egel die zich had laten
knippen bij de kapper van Phyllis Diller. De dame in kwestie kende ik ook al niet,
want ik ben klaarblijkelijk niet van haar generatie, maar Google is mijn
vriend, dus ik stuitte vervolgens hierop:
Nou, dat lijkt me wel correct.
Het ging hierbij om de 'maitake', in het Nederlands ook wel ‘eikhaas’
genoemd, en in Engeland noemen ze hem ‘Hen of the Woods’ - ook een mooie,
aansprekende naam. Exotisch bleek het niet te zijn, maar wel ongewoon. Zo zult
u hem als normale consument niet bij de supermarkt aantreffen, maar wel bij groothandels
en sommige markten (o.a. de Noordermarkt in Amsterdam).
De eikhaas groeit als grote, rommelige klompen onder
eikenbomen, en ook de vergelijking met een verfrommeld T-shirt vond ik erg
sprekend. De smaak was mild met een stevige structuur, en ze bleven mooi intact
bij het bakken. Ze zien er misschien wat kwetsbaar uit, maar dat zijn
ze beslist niet. Maar het sterkste punt van deze paddenstoel is beslist zijn uiterlijk en het is dus vooral een mooie paddenstoel. Dat viel niet te
zeggen van de tweede soort in de doos: de koraalzwam.
Laat ik het zo zeggen: mijn moeder kwam eten en zij huiverde
van de koraalzwam. Ze was zelfs even bang dat hij uit het doosje zou kruipen.
Ik moet toegeven dat als je de koraalzwam op het internet opzoekt, de plaatjes
er aantrekkelijker uitzien dan het grijzige ding met tentakeltjes op mijn
aanrecht. Maar, maar, maar…. Jongens, die smaak…! Ik had hem simpel gebakken,
zonder zout en peper ook nog, en de smaak was zó sterk: een geconcentreerde
paddenstoelensmaak als van gedroogd eekhoorntjesbrood. Een beetje zurig en heel hartig. Het was niet de mooiste paddenstoel ooit, maar hij liet wel de
beste indruk achter.
De koraalzwam na Photoshop (?):
Mijn koraalzwam:
Enfin, wat doe je met zulke prachtige dingen van 25 euro per
kilo? Zulke paddenstoelen laat je dus in hun waarde. Die snijd je niet in stukjes en je bakt ze simpel. Ik bakte de vuistdikke blokken zwam in voldoende olie op hoog vuur.
Er kwam geen druppel water uit, wat erg prettig bakte, in tegenstellig tot
champignons uit de winkel…
Overigens is de truc om natte champignons te bakken als volgt:
verhit ze in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze het vocht los laten.
Laat dat verdampen en voeg dan pas boter of olie toe, om ze dan alsnog te
bakken.
Wie de paddenstoelen wilt vervangen zou met het supermarktaanbod
nog het beste uitkomen met oesterzwammen of hele shitake etc. En die snijd je dan dus niet in
stukken…
Erbij maakte ik toast, besmeerd met een Japans-achtige mayo
met wat sojasaus en gember, bedekt met een beetje oude kaas en voldoende sesamzaad.
Dat gaat in zijn geheel de oven in tot het mooi krokant is.
Toast met sesam en paddenstoelen
Ik
ging uit van 1 sneetje brood per persoon
6
tot 8 sneetjes wit casinobrood
Voor
het beleg:
100
gr mayonaise
1
tl sojasaus (type Kikkoman)
1
tl heel fijn geraspte gember
1
klein teentje knoflook, geraspt of heel fijn gesnipperd
4
a 5 el sesamzaadjes (eventueel wit en zwart gemengd)
zout
en peper naar smaak
handje
geraspte, oude kaas
daarbij
een portie paddenstoelen per persoon en naar keuze. Voor een voorgerecht zou
100 gram per persoon wel voldoende moeten zijn. Laat ze zoveel mogelijk heel!
Verhit
de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Vermeng
de mayo met de andere ingrediënten. Smeer het op de sneetjes brood (aan 1 kant)
en bestrooi ze met een beetje oude kaas. Bestrooi dat weer met sesamzaad. Toast
het brood krokant in de oven.
Ondertussen
de paddenstoelen bakken in een hete koekenpan. Gebruik voldoende olie zodat ze
echt mooi bruin bakken en niet alleen maar wat koken. Bestrooi eventueel met
wat zout.
De eikhaas en koraalzwam waren van het merk Fungi Fungi. Momenteel verkrijgbaar via de Hanos, Rungis en op diverse consumentenmarkten (o.a. de Noordermarkt in Amsterdam) voor ongeveer €25,- per kilo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten