14 mei 2018

Saag falafel (een combi van saag paneer en falafel)


We gaan nog even verder met die ovenschotel met falafel, want natuurlijk was er weer 1 kind bij die mopperde bij het recept van vorige week. Dat is altijd zo… De oudste dochter houdt namelijk op het moment niet zo van tomaat en tomatensaus (wel van ketchup natuurlijk) en ze verzuchtte “als het nou met spinazie was in plaats van tomaat…” En ze is inderdaad gek op saag paneer. Het bekende Indiase gerecht en de smaken van falafel mogen dan wel niet uit hetzelfde land komen, maar ze passen wonderwel bij elkaar.

Ik heb hier mijn eigen saag paneer recept op los gelaten, maar ik heb het iets versimpeld en de saus is dikker.

Saag falafel
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
bron: Eerst Koken
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml!

2 flinke eetlepels ghee of olie (liefst ghee!)
2 tl komijnpoeder of komijnzaad
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 volle el heel fijn gehakte verse gember
1a 2 tl chilipoeder
2 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
optioneel: ½ tl asafoetida (wordt ook ‘hing’ genoemd) – je kunt het desnoods weglaten
2 grote tenen gesnipperde knoflook
1 dubbel blikje geconcentreerde tomatenpuree (140 gr)
1 groot pak (750 gr) gehakte spinazie uit de diepvries - liefst ontdooid, maar bevroren lukt ook, uit laten lekken hoeft niet
250 ml kookroom (light is prima - die van de Lidl is trouwens erg goed)
2 tl garam masala
zout naar smaak
400 gr kant-en-klare falafels
beetje olie om te bakken
1 a 2 handen geraspte belegen of oude Goudse kaas

Verhit de ghee in een pan. Doe het komijnpoeder erin, samen met de gesnipperde ui. Bak de ui tot het bruin begint te worden. Voeg de gember daarna toe en bak het nog even mee totdat de gember niet meer rauw is. Voeg dan de specerijen toe: chilipoeder, korianderpoeder, kurkuma
en eventueel de asafoetida, en ook de knoflook en tomatenpuree. Bak dit een minuut.
Voeg de (bevroren of ontdooide) spinazie toe, meng het, en giet de room erbij. Als de spinazie nog bevroren was, laat je het nu rustig ontdooien op niet te hoog vuur. Breng dit aan de kook en laat het enkele minuten pruttelen. Doe tenslotte de garam masala erbij en breng het op smaak met zout. 

Bak ondertussen de falafel bruin in een koekenpan met wat olie. Verwarm de oven tot 200 graden (180 graden hetelucht).
Doe de spinaziesaus in een ovenschaal en leg de falafels erop. Strooi de kaas erover en zet nog eens 15 minuten in de oven om weer helemaal door te warmen.

Serveer de saus en falafels met gewone rijst of pappadums.


Geen opmerkingen: