Ach ja, wat is 'mooi'… Ik was nog blij verrast met mijn eigen
foto, maar als je dit gerecht opzoekt op Google (‘karfiolleves’) dan kom je
alleen maar angstaanjagende foto’s tegen van hompen bleke groente in een even bleke
bouillon. Terwijl het heus wel wat kan worden: de geroosterde bloemkool wordt
in een bouillon gepureerd met paprikapoeder, knoflook en citroenrasp. Erbij
komen kleine Hongaarse noedeltjes, welke je maakt door een dik pastabeslag door
een vergiet in kokend water te drukken. Die pastaklontjes worden vervolgens
gebakken in de koekenpan. Lekker hoor, met dikke yoghurt en dille erbij.
Hongaarse
bloemkoolsoep
Bron: Gourmet Traveller
recept voor 4 personen
nodig voor de soep:
100 gr roomboter
1 kg bloemkool, in roosjes (je kunt ook de stam in
stukjes snijden)
4 tenen knoflook, gesnipperd
1 el gedroogde tijm
1 el milde (Hongaarse) paprikapoeder, plus extra om te
serveren
½ tl cayennepeper of chilipoeder
rasp van 1 citroen
1 ui, gesnipperd
1,5 liter groente- of kippenbouillon
nodig voor de ‘nokedli’ (noedels – op de foto zie je
ze op de voorgrond in de soep):
150 gr bloem
2 eieren, geklutst
zout
beetje olijfolie
verder:
serveren met zure room of Griekse yoghurt
gehakte peterselie en dille (van elk een handje in totaal.
Ik week uit naar bieslook en peterselie)
Begin met de noedels: meng de bloem met een theelepel
zout en daarna met de eieren en 100 ml koud water, tot een soort beslag.
Breng een grote, brede kookpan met gezouten water aan de
kook. Houd er een vergiet boven (en dus niet een zeef, ik zeg het maar even) en giet de helft van het beslag in de vergiet.
Het beslag zal door de gaten lopen en in het kokende water tot een soort druppels
of sliertjes gaar koken. Help het beslag een beetje door het er door te drukken met een spatel of bolle kant van een lepel. Kook de noedels gedurende 1 a 2 minuten. Als ze drijven zijn ze gaar.
Schep ze eruit, laat goed uitlekken en kook ook de andere helft van het beslag.
Wentel de noedels in wat olijfolie en leg ze op een bord. Zet dit tot gebruik
afgedekt in de koelkast. Je kunt dit prima een paar uur van tevoren al doen.
Voor de soep verhit je eerst een oven tot 180 graden
hetelucht (200 graden conventioneel). Smelt 50 gram boter in een pannetje en
meng dat in een kom met de bloemkoolroosjes, de helft van de knoflook, de tijm,
paprikapoeder, cayennepeper en citroenrasp. Meng het goed, breng op smaak met
zout en spreid de bloemkool uit over een grote bakplaat, bekleed met bakpapier.
Rooster de groente in de oven tot het bruine plekken krijgt (40 a 45 minuten).
Verhit 30 gram boter in een grote soeppan en fruit daarin
de gesnipperde ui. Fruit daarna de knoflook nog een minuut mee en voeg daarna
de bouillon toe. Breng dit aan de kook. Voeg de geroosterde bloemkool er aan
toe, maar bewaar wat bloemkool om te garneren op het bord. Laat de soep nog 15
minuten zacht pruttelen om de smaken te mengen en pureer hem dan met een
staafmixer of blender.
Het laatste restje boter, 20 gram, gebruik je om de noedels
te bakken. Bak ze enkele minuten in de boter tot ze kleuren.
Serveer de soep met de noedels, de apart gehouden
bloemkool (even kleiner gesneden!), zure room of yoghurt, kruiden en een snufje
extra paprikapoeder voor het oog.
1 opmerking:
Dit is fantastisch! :)
Een reactie posten