2 september 2018

Salade van gebakken aardappel, kikkererwten en ei



“Heeft dat ook nog een naam, zo’n lauwe aardappelsalade?” vroeg Meneer aan tafel.
“Eh nee, alleen maar ‘lauwe aardappelsalade’,” zei ik, maar hij vond het maar raar, zo’n half afgekoelde ovenschotel. En ik geef toe, dit is inderdaad heel erg ‘ovenschotel meets salade’, maar als zomerse, lichte maaltijd viel het beslist niet tegen. De aardappels worden met paprikapoeder bruin gebakken in de oven en als toegift komt daar op het bord nog gekookt ei, rauwe ui en rucola bij. Met een dressing erover, alsof het een heuse salade is. Ik heb er ook geen woord voor… Het is inderdaad een gebakken lauwe, aardappelsalade…

Salade van gebakken aardappel, kikkererwten en ei
Aangepast nav een recept uit ‘The Good Carbs Cookbook
recept voor 2 grote en 3 kleine mensen

1300 gr geschilde vaste of iets kruimige aardappels
1 tl zout
1 iets opgehoopte el gerookte paprikapoeder
4 el olijfolie
6 eieren, gehalveerd of in 4 parten
1 x 400 gr blik kikkererwten, uitgelekt
1 rode ui, in dunne halve ringen
2 handjes basilicumblad, gesneden
2 handenvol rucola

Voor de dressing klop je dit door elkaar (nee, er zit geen olie in):
40 ml rodewijnazijn
1 grote el honing
1/2 tl mosterd
1 kleine teen knoflook, heel fijn gesnipperd

Zet de oven aan op 180 graden hetelucht (of 200 graden conventioneel). Neem een flinke ovenschaal (een stalen braadslee is ideaal) en doe hier de olie in. Zet dit direct in de oven, zodat de schaal en olie straks gloeiendheet zijn.

Snijd de aardappels in stukken van zo’n twee happen groot. Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Als het kookt voeg je de aardappels toe. Kook ze precies 6 minuten. Giet ze goed af en zet de pan terug op laag vuur. Schud met het deksel erop de aardappels nu rustig heen en weer, zodat de buitenkant een beetje kapot gaat en oprult. Misschien breekt er een stukje af, maar dat is niet erg. Vaste aardappels mogen wat harder worden geschud dan kruimige aardappels, anders kan je ze niet oprullen. Haal het deksel er dan af en laat ze heel even droog stomen, zodat er geen vocht meer in de pan zit. Haal de braadslee uit de oven en schep de aardappels voorzichtig in de olie. Voeg de paprikapoeder en zout toe. Schep het door, zodat ze bedekt zijn met olie, leg ze in een enkele laag, en zet dit direct terug in de oven.

Laat dit zeker een uur bakken of tot het lekker bruin en knapperig is. Schep af en toe om tijdens het bakken. Vijf minuten voor het einde voeg je de kikkererwten toe om door te warmen.

Schep de dressing erdoor en leg de uienringen, partjes ei en basilicum op de aardappels. Serveer de rucola erbij op het bord (het zou waarschijnlijk wat slinken als je het op de hete aardappels legt).



2 opmerkingen:

Greg Prosmushkin zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Haha, 'stukken van twee happen groot'. Heerlijk, zo'n beschrijving!
Klinkt als een fijn, eenvoudig recept. Dankjewel.

Lia