30 september 2018

Zweedse bietensalade



Een Scandinavische klassieker die niet alleen vaste prik is op de Zweedse kersttafel, maar ook gedurende de rest van het jaar moeilijk weg te denken is. En inderdaad, het gaat wonderlijk goed samen met de Zweedse gehaktballetjes. Trouwens, je komt deze salade ook in Noorwegen tegen. Men maakt dit ook wel met blokjes biet uit een pot, maar vers is eigenlijk lekkerder, dus die gebruikte ik. Je maakt het lekker romig met crème fraiche, en de appel erin zorgt voor wat frisse knapperigheid.

Maak de stukjes niet te groot; wat je bij mij op de foto ziet is eigenlijk al weer iets te lomp.

Zweedse bietensalade

500 gr (kant-en-klaar) gekookte bieten, geschild en in kleine blokjes
100 gr mayonaise
200 ml crème fraiche (eventueel light)
½ tot 1 el mosterd
voldoende zout
zwarte peper naar smaak
1 rode ui, fijn gesnipperd
300 gr (= 2 stuks) rode appels, in kleine blokjes (met schil) (rood is mooier, maar als dat je niets kan schelen, dan neem je maar groene appels!)

Ach, simpel: meng de mayo, crème fraiche en smaakmakers tot een saus en voeg daar de rest aan toe. Laat het nog een paar uur in de koelkast staan en serveer.



Geen opmerkingen: