Toen ik laatst blogde over Van Eigen Bodem kwam ik op hun website
een recept voor erwtensoep tegen. Niet zo opzienbarend, afgezien van de
zilveruitjes en de blokjes kaas die er als topping bijkwamen. Dat leek me een
prima plan en ik heb het idee losgelaten op mijn eigen recept. Nou, ik kan
oprecht zeggen: de lekkerste vega erwtensoep die ik ken! De kaas smelt in je
bord in de hete soep en is ronduit briljant.
Ik gebruikte ook voor het eerst de rookworst van
de Vegetarische Slager, een beetje op mijn hoede, want de meningen erover wisselen
nogal. Nu lijkt de worst zonder enige aankleding me wat bleekjes, maar in mijn
soep was het precies wat de soep nodig had. Zeker voor herhaling vatbaar:
Erwtensoep met kaasblokjes en vegetarische
rookworst
recept voor 4 personen
500 gr (gedroogde) spliterwten
2 liter water
1 flink opgehoogde tl gedroogde oregano
1 flink opgehoogde tl gedroogde tijm
2 laurierblaadjes (liefst vers)
2 kruidnagels of een snuf poeder
1 prei, gesnipperd
300 gr knolselderij, in kleine blokjes
4 el mosterd
1 el suiker
zout en peper naar smaak
2 el Worchestershiresaus (die bestaat eventueel
ook als vegetarische variant)
Topping:
(belegen) kaasblokjes, eventueel vegetarisch
zilveruitjes
eventueel selderijblad
2 x 150 gr vegetarische rookworst (Vegetarische
Slager)
Was de erwten en doe ze in een grote soeppan. Giet
de 2 liter water erbij. Doe hier de kruiden, laurierblaadjes en kruidnagels
bij, en ook de gesnipperde prei en de knolselderij. Laat dit zeker twee uur
pruttelen met de deksel erop. Wanneer er schuim op komt, kan je dat eraf
scheppen. Haal na twee uur de deksel eraf en breng de soep op smaak met de
mosterd, suiker, zout, peper en liefst ook een royale scheut Worchestershiresaus.
Die is eigenlijk behoorlijk onmisbaar. Laat het nog wat inkoken als het wat
dikker mag worden, of voeg wat water toe als het wel wat dunner kan.
Snijd de worst in plakjes en laat die warm worden
in de soep. Serveer met kaasblokjes, zilveruitjes en eventueel wat gesneden
selderijblad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten