20 mei 2011

Vlierbloesemsiroop van troebel appelsap



De vlier bloeit nu overal, dus neem dit weekend nog even de tijd om een paar mooie bloesems te plukken! Buiten zal je het waarschijnlijk niet zo goed ruiken, maar als je thuis je neus in de tas verzamelde bloemen steekt, dan zit die tas vol met geur: het is zoet, maar ook friszuur, en je kunt die geur heel goed vangen en insluiten in een siroop. Het is het echt waard en haast geen werk.

Het standaardrecept combineert water, citroen, suiker en de bloesem, maar dat recept is mij te gewoon. Ik vond er eentje die gemaakt wordt op basis van troebel appelsap en de geur van de vlier samen met het sap is hemels en verslavend lekker…

Het recept vraagt om citroenzuur wat verkrijgbaar is in een brouwwinkel (waar je spullen koopt om zelf wijn en bier te maken), maar de toko zou het ook kunnen verkopen. Voor de smaak zijn deze zure korrels nog te vervangen door verse citroenen, maar citroenzuur wordt ook gebruikt als conserveermiddel en antioxidant. Vlierbloesemsiroop kan namelijk gaan gisten. Het is daarom ook een goed idee om voor de zekerheid de siroop in bakken of zakken in te vriezen tot je weer een nieuwe portie nodig hebt.



Recept voor vlierbloesemsiroop van troebel appelsap

15 bloemschermen van de vlier
1 liter troebel appelsap
1 kg suiker
15 gr citroenzuur

Was de bloemen niet, want dan was je ook de smaak en geur weg, maar kijk wel of er geen insecten inzitten. Knip te grote stelen ook weg. Doe de bloemen in een bak, schenk het sap erbij en duw de bloemen onder. Zet dit 3 dagen afgedekt weg in de koelkast.
Zeef het sap, het liefste met een vergiet met daarin een kaasdoek of eventueel een fijn geweven theedoek zonder wasluchtjes, en vang het op in een grote pan. Breng het opgevangen appelsap aan de kook. Voeg dan de suiker en citroenzuur toe. Laat dit doorkoken totdat alle suiker goed is opgelost.
Zorg er ondertussen voor dat er bakken of zakken voor de vriezer klaar staan, of anders schoongemaakte en gesteriliseerde flessen. Giet de siroop over in de bakken of flessen, laat ze afkoelen en bewaar ze daarna in de koelkast of vriezer.

Om het te drinken voeg je water naar smaak toe.

Oordeel van het smaakpanel: ik weet het nog niet! In mijn enthousiasme heb ik alles ingevroren, maar ik zal er weer een zakje voor ze uithalen…


1 opmerking:

Gerry/ Gewoon Lekker Gewoon zei

Hoi, ik heb ook een blog in de pen zitten over vlierbloesemsiroop. Heb het eigenlijk net ontdekt. Ben nu helemaal fan. Ik heb het met limoen gemaakt , als twist. Citroenzuur schijn je ook bij de apotheek te kunnen krijgen. Wist je trouwens dat er een siroopwedstijd gaande is via twitter:, info: info@casaforesta.nl
Gr. Gerry