31 mei 2011

Foodblog Event Round Up mei 2011Foto: Hanne Sickel

Het mooiste kookboek dat ik onlangs kocht is het NY Times Cookbook, dat de beste recepten uit die krant van de afgelopen 130 jaar in één boek bundelde. Het is geweldig, behalve dat ik bij een recept voor kwarkdip de volgende tekst tegenkwam, die mij direct zwaar ontmoedigde over mijn thema voor het Foodblog Event van deze maand:

Quark is like schmaltz: no matter how good it may be, the name is a buzz kill (and when conjoined to the word “dip”, there’s almost no salvaging it).

Oftewel, kwark werd hier het suffe en ondergeschoven kind uit de keuken genoemd. Te saai voor woorden, zeker als je er een dip van maakte. Hm… Was ik dan de enige die van zuivel hield? Haalden mijn mede-bloggers er eigenlijk de neus voor op? Gelukkig kreeg ik voldoende reacties en blijken jullie toch nog wel geinspireerd te worden door een schaaltje yoghurt of bakje ricotta. Er waren zelfs veel nieuwe deelnemers bij! Welkom allemaal en hopelijk blijven jullie terugkomen bij het Event.

Wat hebben jullie allemaal gemaakt? Op volgorde van binnenkomst dan maar:

Simone heeft onlangs haar foodie-website De Glazen Vork gelanceerd, maar op Frogbites kunnen we ook nog terecht voor haar foto’s en recepten. Mooie websites en een prachtig recept voor een pannacotta met rabarber.


Marjolein maakte een pastasalade, maar deze was anders dan waar we meestal aan denken. Haar variant was verrassend met zalm en een dressing van yoghurt en harissa. Klinkt goed!


Philippine is nog niet zo lang geleden begonnen met bloggen en speurt enthousiast het Hollandse foodielandschap af naar interessante nieuwtjes voor haar website Liefde voor Lekkers. Voor het Event maakte ze haar aardbeienmascarponetaart Het ziet er prachtig uit.


Aan Gabriella is een taart ook wel besteed. In haar creatieve keuken worden heel wat zoete dingen gemaakt. Ze bleef dicht bij haar wortels door een Hongaarse zoete wijn te gebruiken en maakte een cheesecake van ricotta met in deze wijn geweekte rozijnen.


Met die ricotta zat ze op één lijn met gewichtconsulente Elisabeth. Zij maakte ricottakaaskoekjes, waarvan het mengsel ook gebruikt kan worden als vulling voor aardappels.


Zilte Zee was de host van vorige maand en maakte dit keer voor mijn thema een curry met onder andere okra's en boerenyoghurt. Samen met kip, verse ananas en een currypasta wordt het een lekker pittig gerecht. Zo kan yoghurt dus ook!


Gerrit Jan, beter bekend als de Eetschrijver, vergat het Event in zijn stukje te noemen, maar twitterde alsnog dat zijn ijs met munt en basilicum mee kon voor het event. Overigens heeft hij wel meer ijsrecepten voor volwassenen op zijn blog staan, zoals zijn margarita-ijs.


Foto: F.Steenhuisen

Gerry van Gewoon Lekker Gewoon maakte ook ijs, maar dan van Griekse yoghurt en aardbeien. Lekker zomers en dit ziet er ook al zo mooi uit:


MaaNtje is geen dessert-liefhebber en ik verwachtte een hartig gerecht van haar, maar ze maakte met melk toch de wentelteefjes van oma. Lekker van stokbrood. 

Sas Kookt maakte twee recepten. Allereerst een glutenvrije aardbeientaart. Glutenvrij bakken is een stuk lastiger dan normaal, omdat het gebak al snel brokkelig wordt, maar met amandelpoeder, mascarpone en aardbeien kan het gewoon niet anders dan lekker zijn.


Maar ze dacht ook aan een panna cotta met frambozencoulis en voegde deze op de valreep nog toe.

Theo van Tijm&Suikerbiet wilde ook al meedoen met een frisse panna cotta. Hij vond dat het wel wat minder kon met al die slagroom en maakte een iets lichtere versie. Hij verving een gedeelte van de slagroom met melk. Soms moet dat wel eens, ja...


Taste of Matisse deed mee met een yoghurtsabayon. Hmm, lekker met wat koekjes om te lepelen...
Terecht wees ze mij er op dat ricotta wel mee mocht doen, maar kaas niet, terwijl ricotta toch echt ook een kaas is. Tja... de definitie van zuivel is nogal groot en ik zat meer aan (semi) vloeibare producten te denken, dan aan strikt melk en room. En alhoewel ricotta een bijproduct van het kaasmaken is, kan je het zelf op een andere manier ook makkelijk maken met alleen maar melk en azijn. En dan mocht het wel weer meedoen ;-)


Heel toevallig struikelde ik in Google over een inzending van Angelique, die ze hier per ongeluk niet had aangemeld, maar die nemen we natuurlijk ook gewoon mee. Angelique vertelt in haar stukje over groene thee-ijs met kokosroom, waar ik direct meer van wilde weten, maar daar ging het niet over, want ze blogde over: Extra creamy chocolatechipcookie vanilla icecream. Is vast ook geen straf!


Gelukkig deed Het Roze Huis, één van mijn favoriete blogs, op het nippertje mee. Het Roze Huis wordt geschreven door Ellen, een Hollandse die tegenwoordig in New York woont, en schrijft over wat de New Yorkers culinair gezien bezig houdt. Of dat nu een nieuw hip restaurant is, typisch Amerikaans eten of de nieuwe rages, het is steeds weer een plezier om haar stukjes te lezen. Ga dus vooral even kijken bij haar bijdrage en de rest: Buttermilk Biscuits.


En tenslotte mijn eigen recept voor pannenkoekjes met aardappelpuree en kwark, ook bruikbaar voor therapeutisch kneedwerk, want het is fluweelzacht deeg...
 
 
Wow, wat een mooie opbrengst! Iedereen heel erg bedankt voor jullie bijdrage.
En naar wie mogen jullie nu toe voor het thema van juni? Graag nodig ik jullie uit om te gaan buurten bij http://www.eetschrijven.blogspot.com/. De volgende host is namelijk onze eetschrijver Gerrit Jan Groothedde.
 
 

2 opmerkingen:

Elisabeth zei

Zo dat zijn veel inzendingen. Ga ze allemaal nalopen. Dank je wel voor de organisatie. Ben benieuwd wat de opdracht voor de maand juni gaat worden.

Elisabeth

Gabriella zei

Goed gedaan!! Ik zal ook even alles nalezen.
Groetjes