29 mei 2011

Kaaskoekjes voor de juf


Het recept voor kaaskoekjes blijkt elke keer toch voor verbetering vatbaar, dus ik plaats weer een nieuw recept. De gelegenheid is dit keer dat de tweeling op het kinderdagverblijf een groep opschuift en er afscheid van de leidsters wordt genomen. De 3 juffen krijgen daarom morgen een klein kadootje. Meneer Marsepein kwam in een kookwinkel in Groningen koekvormpjes tegen in de vorm van handjes en voetjes. Precies de maat van een premature baby tot een uit de kluiten gewassen 1-jarige. Hij nam de voetjes mee. En met voetjes maak je uiteraard kaaskoekjes. Wat anders?


Kaaskoekjes voor de juf
Recept voor ongeveer 16 kaaskoekjes

Gebruik een lekker pittige kaas, maar wel eentje die ook nog goed smelt. Extra belegen Goudse lukt nog wel, maar een oude brokkelkaas zal niet mooi smelten. Old Amsterdam heeft veel smaak en smelt ook goed. Maar Old Amsterdam is dan eigenlijk ook helemaal geen oude kaas. Wel lekker trouwens.

110 gr geraspte oude kaas
60 gr koude roomboter
90 gr bloem + extra voor het uitrollen
1 kleine tl zout
1 el melk
Eventueel naar smaak: chilivlokken, tijm of mosterd


Doe alle ingrediënten in een mengkom en snijd de koude boter met twee messen in kleine stukjes. Meng alles daarna met de hand snel tot een stevig, maar nog iets kruimelig deeg.
Als het erg warm is binnen, kan je het deeg eerst even 30 minuten in de koelkast zetten, want als de boter te zacht wordt, zal het plakken bij het uitrollen.

Rol het deeg uit, op een licht met bloem bestoven aanrecht, tot ongeveer 3 tot 5 mm dik.  Steek er met een vormpje koekjes uit en bak deze 15 minuten op 175 graden (155 graden hetelucht), of totdat ze lichtbruin zijn. Ze hoeven niet heel erg bruin te worden!


Oordeel van het smaakpanel: Zus&Zo vochten om de kruimels, terwijl kaasliefhebber Kleine Chef de koekjes met veel gevoel voor drama uit zijn mond liet vallen. Hij overdrijft… Dat u het maar even weet.


2 opmerkingen:

MaaNtje zei

Heerlijk lijken ze me!! Ga het van de week weer maken met een vd 2 hier..haha
Die krackers waren superbe trouwens!! Bedankt voor het delen!!

grtz, MaaNtje

Marsepein zei

Leuk om te horen! Dank je! :)