9 mei 2011

Stracotto met venkelzaad en witte wijn


Ik zit al een paar dagen gekluisterd aan huis met een ziek kind. En ach, je scharrelt wat rond, het is een mooi moment voor wat lente-schoonmaakactiviteiten, je constateert dat de kozijnen weer eens geschilderd moeten worden, en je twittert wat op het internet… En als je dan toch maar wat loopt te lanterfanten, kan er mooi een stracotto de oven in. Urenlang. Want je wordt pas beloond na 7 uren. ’s Morgens opzetten dus en dan wat leuks gaan doen.

Er zijn maar weinig ingrediënten, maar ik kon niet wachten tot ik aan tafel mocht. Het was heerlijk en het zachte vlees had een mooie, volle smaak.


Stracotto met venkelzaad en witte wijn
4 personen

100 gr ui
100 gr wortel
100 gr bleekselderij
3 tl venkelzaad
Olijfolie om in te bakken
1 kg runderriblappen, in blokken
250 ml witte, droge wijn
1 blik (400 gr) tomaatstukjes
Zout en peper
Sap van ½ citroen

Snipper de ui, wortel en bleekselderij en fruit dit samen met het venkelzaad 10 minuten lang in een paar eetlepels olie. Gebruik een braadpan die straks ook in de oven kan, bv een gietijzeren pan die mooi de warmte vasthoudt.

Verwarm de oven op 160 graden (135 graden hetelucht).

Na het fruiten kan de pan van het vuur. Voeg de blokjes vlees toe en ook de wijn, tomaat, zout en peper, en het citroensap.

Zet de pan een uur lang in de oven met het deksel erop. Draai na dat uur de temperatuur terug tot 120 graden (100 graden hetelucht), leg het deksel een beetje schuin zodat er een heel kleine opening is, en ga nu rustig iets anders doen. Boodschappen bijvoorbeeld, werken, naar de dierentuin… Voorlopig hoeft u namelijk nog niet terug te zijn. Na 5 uur is het vlees acceptabel, maar laat het liever een uur of 7 staan, want dan is het zo zacht dat het uit elkaar valt.

Eet er gekookte aardappelen of pasta bij met wat verse groente.

Oordeel van het smaakpanel: Zus&Zo smikkelden wat stukjes weg bij een prakje dat beter bij hun paste, en Kleine Chef was verkouden en wilde niets. Maar ik weet zeker dat hij dit lust.


Geen opmerkingen: