19 augustus 2011

Oosterse salade met kip en zoetzure mangosaus


Wat vond ik de opdracht voor het Foodblog Event van deze maand lastig! Robin van het blog Aziatische Ingrediënten vroeg namelijk om Aziatische (uiteraard) Salades, en zo Oosters ben ik nu ook weer niet ingesteld. Jawel, ik kan best een rijsttafeltje vullen, en ik kom regelmatig in de toko, maar salades…?

Ik sloeg er maar eens de boeken op na: stuk voor stuk bleken dat onwaarschijnlijke combinaties te zijn van fruit en groente, gefermenteerde garnaaltjes, gefrituurde viskruimels en andere onderdelen die in het woordenboek moesten worden opgezocht. Of het waren juist verwesterde fusion-gerechten waar de eerste, de beste Chinees zich voor zou generen (lees: pastasalade met satésaus en wat verdwaalde koriander), en dat laatste wilde Robin vast niet op zijn blog zetten. Hij heeft tenslotte een naam hoog te houden.

Kortom, ik moest zelf maar eens aan de slag, en dat is ook direct het aardige van het Event; dat je soms uit je vertrouwde hoek moet komen en weer eens iets nieuws moet maken. Gelukkig was er al vermeld dat er niet zou worden gelet op authenticiteit. Dat redt me weer, want het volgende recept bedacht ik al rondlopend in de supermarkt.

De kip pocheerde ik, want dat is wel zo slank en het paste naar mijn idee wat beter in een salade, maar het is vast ook lekker om het te bakken. Ik was erg tevreden met de saus. Die zie ik nog wel terugkomen als dipsaus bij het een of ander.


Oosterse salade met kip en zoetzure mangosaus
Recept voor 2 of 3 personen

2 kipfilets
kippenbouillon of olie om in te bakken (naar keuze pocheren of bakken)
1 komkommer
koriander of (Thaise) basilicum

Saus:
200 gr schoongemaakte mango
20 gr suiker (1 opgehoopte eetlepel)
1 volle tl sambal oelek
50 ml vers sinaasappelsap
1 gele paprika
1,5 el azijn
1 tl zout
1 teen knoflook

Begin met de kip: als deze, zoals ik deed, gepocheerd moet worden, breng dan een kleine liter kippenbouillon aan de kook en laat de kip hierin 10 minuten pocheren; de temperatuur van het water moet net onder het kookpunt liggen. Draai het vuur dan uit, maar laat de kip nog eens 10 minuten in de bouillon liggen. Laat het daarna verder afkoelen.
Of bak de kip, in plaats van het pocheren, in wat olie gaar.

Ondertussen de ovengril aanzetten en de paprika daaronder grillen: houd het in de gaten en draai de paprika om wanneer de schil zwarte plekken krijgt en los begint te laten. Als de paprika klaar is, iets laten afkoelen, en dan de schil eraf halen. Leg de helft van het vruchtvlees apart; dit wordt niet gebruikt. Er gaat een halve paprika in de saus.

nu alle ingrediënten voor de saus samen in een blender of keukenmachine en pureer het tot een gladde saus. Ik kreeg een mooie dunne saus, maar voeg eventueel wat water toe als het te dik is.

Snijd de komkommer in de lengte door en schraap de zaadlijsten eruit. Snij de komkommer daarna in schuine, lange plakken.

Snijd de kip ook in plakken.

Maak de salade op door bijvoorbeeld de kip en komkommer om en om te zetten of hussel het door elkaar.
Serveer met de saus en bestrooi met wat koriander of (Thaise) basilicum.

Oordeel van het smaakpanel: Zus&Zo wilden het wel proberen, tot mijn stomme verbazing, en hoewel Zus gekke bekken trok, wilde ze daarna meer. Maar ze eten ook boterhammen met pindakaas en sambal, en spicy snack-nori. Persoonlijk vind ik het apart…






3 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Interessante saus! Wat voor azijn heb je hierin gebruikt? Zou citroensap ook kunnen, denk je?

Marsepein zei

Ik deed er witte balsamico in, maar elke witte azijn zou moeten werken. Denk dat het weer heel anders wordt met citroensap, maar het valt te proberen?

Junglefrog zei

Ik kook juist heel vaak aziatisch en vond het dan ook een leuke uitdaging om weer eens een nieuwe salade te maken... :) Want er zijn zoooooveel lekkere! Mijn recept is op mijn nederlandse blog te vinden frogbites.nl
Ziet er lekker uit je salade!