2 augustus 2011

Risotto met venkel en feta


Tachtig procent van het huishouden vond dit een goed recept, maar ik moet toegeven dat Meneer Marsepein wat miste. Terwijl de kinderen weg waren van de anijssmaak van de venkel en de zachte smaken van de rijst, had er voor Meneer wel iets pittigers bij gemogen. Misschien toch wat vlees ernaast of een scherpere kaas voor hem?

Risotto met venkel en feta
Recept voor 2 volwassenen en 2 of 3 kleine kinderen

Olie om in te bakken
1 uitje, gesnipperd
2 venkelknollen, in kleine stukjes gesneden, snijd de harde stukken eruit
300 gr risotto
125 ml droge sherry
1 liter hete (kruiden)bouillon
150 gr Parmezaanse kaas, geraspt
150 gr feta, in stukjes
Eventueel een klontje boter


Fruit de ui en de venkel in een kookpan minimaal 10 minuten in een scheut olie. De venkel moet daarna al nagenoeg gaar zijn. Voeg dan de rijst toe, bak dit op wat hoger vuur totdat de rijst goed heet is. Giet de sherry bij de rijst en schep door, maar laat het niet droog koken, dus giet er ook vrij snel wat van de bouillon bij.
Laat dit nu ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je steeds bouillon erbij blijft gieten. Wel erop letten dat je aan het einde niet met teveel vocht in de pan blijft zitten, dus anticiperen op het juiste moment dat de rijst het zelf wel verder afmaakt en dan geen bouillon meer toevoegen. Ook het blijven roeren is belangrijk.
Als de rijst gaar is, de parmezaan toevoegen. Eventueel ook een klontje roomboter erin laten smelten, maar ik laat dit zelf vaak achterwege.

Serveer de risotto met de feta.

Oordeel van het smaakpanel: prima, hapt lekker weg. Ze kregen gewone kaas erbij. Ik vermoedde dat de feta op verzet zou stuiten.

Geen opmerkingen: