27 september 2012

Italiaanse vinken in coburger ham


Ik wilde een ouderwetse slavink maken. Zo eentje die met kop en schouders boven die stuiterballen van de supermarkt staan. Maar ja, de tijm en rozemarijn stonden er nog zo mooi bij en een teen knoflook was ook zo gevonden. Ik overwoog nog om een fijngewreven ansjovis of twee erbij te mengen, maar zou niets meer doen met de rest van het blikje, dus ik liet het erbij. Volgende keer weer.

De website Coquinaria heeft overigens, zoals altijd, een mooi verhaal over slavinken en daar heb ik geen woord aan toe te voegen. Ook laat ze in een recept voor slavinken zien hoe je het gehakt het beste in lange plakken spek wikkelt.

Italiaanse vinken in coburger ham
recept voor 8 vinken van 75 gram

300 gr rundergehakt
zout en peper
½ ei, geklutst
1 el verse rozemarijn, fijngehakt
1 el verse tijm, fijngehakt
2 el rode wijn
100 gr witbrood (geen paneermeel!)
1 dikke teen knoflook uit de pers
8 plakken coburger ham
boter om te bakken

Maal het brood tot kruimels. Meng alle ingrediënten behalve de ham en boter tot een stevige bal. Verdeel het in 8 stukken (wat wel zo handig is daarbij: snijd de bal precies doormidden, die helften weer doormidden en die stukken ook weer doormidden. Prachtig gelijke stukken gehakt!). Vorm de stukken gehakt tot dikke, korte worsten.

Wikkel de worsten in de ham, waarbij je het lange stuk van de ham rondom de worst wikkelt. Vouw daarbij eerst de ham om de kontjes van de worst en rol het daarna verder in.

Ik bak ze als gehaktballen: smelt boter in een koekenpan en braad de vinken aan alle kanten aan. Giet er een scheut water bij, dek de pan af met een deksel en laat het op laag vuur rustig gaar worden. Het water kan je ook achterwege laten, waarbij de vinken dus gewoon worden gebakken in de boter.

Wij aten ze verder met gebakken aardappels en in bouillon gekookte spruiten.

Oordeel van het smaakpanel: mooi is dat. Ze willen alleen de vinken. De spruiten weigeren ze allemaal.

 

 
 

Geen opmerkingen: