3 oktober 2012

Pasta met savooiekool en vermouth


Man, dit was lekker! Dankzij het langdurig inkoken van vermouth en bouillon blijft er een saus over die bol staat van smaak. Geweldig lekker met de kool.

Het is waar dat er altijd alcohol overblijft in je gerecht, ook als je het sterk inkookt, maar meestal gaat dat bij ons om kleine beetjes en blijft er niet veel over om je druk over te maken. Maar een kwart liter vermouth moet ik opnieuw bekijken. Met de muizenhapjes die de kinderen hier vaak eten, loopt het wel los met de alcoholinname en die ene milliliter zie ik door de vingers, maar deze pasta ging erin als koek. Kleine Chef bleef zelfs maar opscheppen, dus die heeft toch wel iets meer alcohol binnen gekregen dat wij willen. Ik schat dat er misschien een eetlepel overbleef in zijn eten, en dat moet toch maar niet. En dat stelt me voor dillema’s: dit moeten we absoluut nog eens eten, maar dan zonder de kinderen??

Pasta met savooiekool en vermouth
voor 300 gr pasta

½ savooiekool (ongeveer 400 gr schoongemaakt gewicht)
klontje roomboter
1 ui, gehalveerd en dan in 4 of 5 parten
2 tenen knoflook, gesnipperd
250 ml droge vermouth (dry martini of Noilly Prat)
175ml groentenbouillon van een half blokje
paar blaadjes verse salie (optioneel, als het toch in de tuin staat, vooral doen)
1 tl gedroogde tijm of ½ el vers
150 ml slagroom
75 gr parmezaan + extra voor het serveren

Maak de kool schoon: verwijder de buitenste donkergroene bladeren (die blijven erg stevig bij het koken), snijd de grote nerven uit de grootste bladeren en snijd de stronk eruit. Snijd de rest in smalle reepjes en was ze.

Fruit de ui 10 minuten in wat boter (of olie) in een grote hapjespan of braadpan, waar straks een deksel op kan. Haal ze daarna uit de pan en houd apart. Voeg de kool met aanhangend water en de knoflook toe. Stoof dit met het deksel erop op vrij laag vuur bijna gaar (15 minuten).

Voeg dan de vermouth en de bouilllon toe aan de kool en laat dit al kokend, nu zonder deksel uiteraard, tot 1/3 inkoken. Voeg halverwege de uien weer toe, en ook de salie en tijm.

Bereid ondertussen de pasta.

Wanneer er nog zo’n 150 ml vocht in de pan met kool zit (zeg maar, een wijnglas), wordt de room toegevoegd. Laat dit rustig enkele minuten doorpruttelen tot de pasta ook gaar is. Voeg dan de parmezaan toe aan de kool, warm door en voeg de pasta er ook aan toe.

Serveren met extra parmezaan.

Oordeel van het smaakpanel: de dames liepen gewoon te klooien met hun eten, maar Kleine Chef schoof 3 borden naar binnen en hij troggelde mijn laatste hap uit pan ook nog af.4 opmerkingen:

MultiVroon zei

Oeps, alternatief zoeken voor de kids misschien... Zodat het erop lijkt, en je parallel in twee pannen "hetzelfde" kunt koken?

Klinkt wel erg bijzonder! Ook eens maken!

Gerry zei

Joh, na dat inkoken tot 1/3e (duurt best even) is die alcohol allang weg. De smaak blijft natuurlijk wel, maar ik vind het best OK als ze hun smaak uitbreiden en hij hoeft niet te weten dat alcohol dus zó smaakt.
Die fles is echt nog wel even veilig! Gr, Gerry

Eerst Koken zei

Nee, dat denkt iedereen wel, maar alcohol verdampt dus niet volledig. Ik vermoed dat er na het inkoken nog wel 30% van de alcohol overblijft.

Even iets van het internet gekopieerd:
Om u een indruk te geven van de verdamppercentages: als u een gerecht even laat koken is 15% van de alcohol verdampt. Bij flamberen verdampt 25%. Na 15 minuten laten pruttelen is 60% van de alcohol weg. Na 1 uur koken 75%. In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter. Daarnaast verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn.

Saskia zei

Maakt dat kleine beetje alcohol zoveel uit dan? Ik denk niet dat ze er iets aan zullen overhouden hoor! Lijkt me wel een heerlijk receptje trouwens, moet ik onthouden!