30 mei 2013

Geniale tomatensaus met boter



Even opletten, jongens. Ik plaats natuurlijk alleen maar recepten die ik zelf nog een keer zou willen maken, maar als ik een zwaailicht op mijn blog zou hebben, zou die nu aan mogen. Dit is echt SUPER en verdient extra aandacht. Een tomatensaus van 4 ingredienten met een waanzinnig diepe smaak, en het geheime ingredient is roomboter. Er moet een flinke klont boter in, maar dan krijg je ook een saus die al lekker is van zichzelf en eigenlijk geen extra’s zoals gehaktballetjes nodig heeft. Ik was overigens blij dat ik die ook gemaakt had, want die zaten vol knoflook en peterselie en maakten het helemaal af. Ken je dat, dat je een paar keer tijdens het eten tegen elkaar zegt “dit is lekker, zeg! Nee, maar ik bedoel, écht lekker!”

Tomatensaus met boter
recept voor 300 tot 400 gram pasta
bron: Food52

2 blikken gepelde tomaten van 400 gr (een kilo verse, ontvelde tomaten mag ook, maar dan alleen midden in het seizoen, wanneer ze echt goed zijn.)
70 gr roomboter
1 ui
zout

Doe de tomaten in een pan. Snijd de ui doormidden en voeg toe, samen met de boter en zout naar smaak. Breng het aan de kook en laat het zonder deksel 45 minuten zachtjes pruttelen. Het moet dan iets ingedikt zijn. Haal de ui er daarna uit, of laat een klein stukje ui in de pan (het is waarschijnlijk uit elkaar gevallen). Pureer de saus met een staafmixer.


Gehaktballetjes met knoflook en peterselie

500 gr rundergehakt
een flinke hand gehakte peterselie
3 tenen knoflook
ongeveer 3 sneetjes witbrood; ik laat de korstjes eraan. Als je het maar fijn genoeg kan snijden.
zout, peper
scheutje rode wijn
1 tl gedroogde tijm, of iets meer van verse tijm
1 ei

Bij gebruik van een keukenmachine: vermaal het brood, samen met de peterselie en knoflook tot fijne (groene) kruimels. Zonder machine moet alles met een mes goed fijn worden gehakt.

Voeg het broodmengsel toe aan het gehakt, samen met alle andere ingrediënten. Voeg eventueel meer broodkruimels toe als dat nodig is om mooie balletjes van te rollen. Rol balletjes ter grootte van een flinke walnoot en bak ze in wat olie of boter bruin.

Kook ondertussen de pasta gaar en schep de saus erdoorheen. Serveer de balletjes erbij.

Oordeel van het smaakpanel: we waren eens een keer unaniem positief gestemd aan tafel.




6 opmerkingen:

Ageeth eet en kookt zei

Bijna te eenvoudig! Ga ik binnenkort proberen. Ik zal maar niet vertellen over de hoeveelheid boter.

Anoniem zei

Ik zoek al lang een eenvoudige tomatensaus om bij tortellini klaar te maken. Ga zeker deze eens proberen!

MultiVroon zei

Wauw, een mooi voorbeeld van slow cooking, die saus, en dan zo simpel, echt iets voor mij om zeker te proberen! Dank je.

Caroline Brouwer zei

Vanavond at ik bij mijn dochter en zij had jouw tomatensaus en gehaktballetjes gemaakt.Inderdaad een bijzonder lekkere saus en super makkelijk te maken.
groeten Caroline

Eerst Koken zei

Leuk Caroline! Bedankt!

Unknown zei

schandalig lekker!
Linda