25 mei 2013

ZaterdagmiddagkoekjesWas het jullie al opgevallen dat het erg veel regent de laatste tijd? En spelen de kinderen bij jullie wel eindeloos lief, stil en in opperste vrede met elkaar? Gefeliciteerd! Niets meer aan doen. Helaas is ware vrede hier vaak van korte duur en als de kinderen hun dagelijkse frisse neus ontberen, worden ze eh… knorrig. Entertainment willen ze en wel graag nu!

Met de dweil paraat en met een hongerige hond, voor de grotere stukken, onder tafel, zet ik ze aan drie klompen koekjesdeeg. Rustig een boekje lezen is er voor mij nog niet bij, want de driejarigen maken nog het liefste couscous van het deeg, of ze stempelen 6 maal koekjes uit hetzelfde plakje deeg, maar Kleine Chef van vier begint er wel aardigheid in te krijgen. Al met al zijn ze weer een tijdje bezig. Ieder met een eigen deegroller en uitsteekvormpjes.


Zaterdagmiddagkoekjes
voor 2 grote bakplaten met koekjes

200 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker, of eventueel het merg van een vanillestokje
1 ei (M), of gebruik eventueel niet alles van een groot ei (L)
400 gr bloem

Doe de zachte boter, suiker en vanillesuiker (of merg) in een kom en mix dit tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en mix het erdoor. Voeg daarna in gedeeltes de bloem toe. Als de meeste bloem erin zit zal je het verder met de hand moeten kneden. Kneed er een mooie, zachte bal van. Voeg desnoods extra ei, water of bloem toe om het deeg mooi soepel te krijgen. Druk het plat tot een schijf en leg dit minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Rol het deeg in porties uit tot ongeveer een halve centimeter en steek er met vormpjes koekjes uit. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Ze kunnen nu al versierd worden met bijvoorbeeld nootjes of nougatine.

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Bak de koekjes daarna in ongeveer 12 minuten gaar en bruin aan de randjes. Laat ze afkoelen op de bakplaat. Daarna kunnen ze natuurlijk ook nog versierd worden met glazuur, maar ze zijn van zichzelf eigenlijk ook al lekker.


Oordeel van het smaakpanel: Na de Slag om de Grote Deegroller komt de Slag om Mijn Eigen Koekjes. Wie had het eland gemaakt? En was het egeltje van Zus of van Zo? Gelukkig ben ik er om alles in de juiste banen te leiden… Daarna peutert onze peuter alle nougatine er weer af, want ze ‘houdt niet van pitjes’ en de hond van mijn ouders staat alles van de vloer te likken. Ah, zaterdagmiddagen…

 

 


1 opmerking:

Nell zei

*grijns* zie het tafereeltje helemaal voor me. Leuk geschreven!