23 oktober 2013

Winterse boerenkoolstamppot met chorizo


Heeft u dat nou ook elk jaar als de eerste boerenkoolstamppot op tafel komt? Zo’n tevreden gevoel over de herfst en winter. Je hebt er nog zin in, je ziet het best zitten, die maanden van kou, sneeuw en duisternis. Stamppotverzadiging komt pas veel later in het nieuwe jaar, en nu kijkt u nog verlangend uit naar al die heerlijk stevige winterhappen. Jaaa, met worst en een kuiltje jus...

Oma kookte de boerenkool en de aardappels samen in de pan: onderin de aardappels, daarop de kool en bovenop lag de worst. Maar er hapert wat aan de methode, want ik ben niet tevreden met boerenkool die 25 minuten bovenop heeft mogen stomen. Het is een stevige groente, die een nog stevigere aanpak nodig heeft, want anders zit je na een half uur toch met harde stukjes. Als je zelf boerenkool in de tuin hebt staan, dan stoof je de jonge blaadjes aan het einde van de zomer in tien minuten prachtig gaar (een aanrader trouwens), maar later in het jaar mag het echt wel alleen in een pan, en dan zeker 30 minuten lang.

Boerenkoolstamppot met chorizo
recept voor 3 volwassenen, of 2 met kinderen

400 gr verse boerenkool, gesneden
1 kg geschilde, iets kruimige aardappelen
1 runderbouillonblokje
scheutje olie
1 grote of 2 kleinere uien, gesnipperd
optioneel; een kleine rode paprika, gesnipperd
150 gr chorizo, in blokjes
melk om te stampen
scheutje witte wijnazijn of een andere lichtgekleurde azijn

Erbij: rookworst, piccalilly, mosterd, jus en eventueel appel- of perencompote

Begin met de boerenkool; deze heeft de langste kooktijd nodig. Doe de kool in een pan met een laagje water en breng dit met een deksel op de pan aan de kook. Zodra het kookt, kunnen ook de aardappels in een laag water met het bouillonblokje aan de kook gebracht worden.

Fruit ondertussen de ui op laag vuur in een scheutje olie. Wanneer er paprika gebruikt wordt, kan deze direct meegebakken worden. Wanneer de ui zacht is, de chorizoblokjes toevoegen en weer op laag vuur uitbakken.

De aardappels afgieten wanneer ze gaar zijn. Zet de pan terug op laag vuur, giet een scheut melk in de pan en laat dit even doorwarmen. Stamp dan de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg iets meer melk toe wanneer dit nodig is, maar zorg dat het smeuig gestampte aardappels worden en geen fijne puree! Giet daarna de boerenkool ook af en schep het bij de aardappels. Voeg de chorizo en ui ook toe. Schenk er een scheutje azijn bij en schep alles goed door. Proef of er nog wat zout bij moet.

Ondertussen heeft u er natuurlijk ook voor gezorgd dat er rookworst en jus is. Verder zijn piccalilly en mosterd op tafel voor mij onmisbaar!


2 opmerkingen:

Devlin zei

Eigenlijk moet er eerst de vorst over zijn geweest. Ofwel, eerst nachtvorst alvorens het uit de tuin komt ofwel even een nachtje in de diepvries nadat je het vers uit de winkel hebt gekocht. Want dan kan het nl. wél op oma's manier. ;)

Eerst Koken zei

Daar zeg je wat... dat zal inderdaad vast helpen. dank je!