3 oktober 2013

Sticky tomato & chili chutney


De buurman kwam langs. Met tomaten, bietjes en een pompoen, want hij heeft zijn daktuin serieus aangepakt. Zelf waren we best trots op onze getimmerde bakken op het grote balkon, maar zagen meteen welk potentieel er was, toen we zijn ‘tuin’ zagen. Hij had namelijk echt elk plekje benut en je waande je in een echte tuin, maar dan op twee hoog. We hebben trouwens ook een normale tuin hoor, maar we krijgen de slakken er maar niet uit. Dus we wijken uit naar betere moestuinplekken.

Maar goed, tomaten dus. Van die mooie kleine, zoete. Nu had ik laatst bij de Britse Marks&Spencer een pot Sticky Tomato&Chili chutney meegenomen, welke inderdaad sticky zoet was en wonderbaarlijk goed samen ging met van alles en nog wat: boterhammen met kaas, salades, bij vlees, en vooruit, zo uit de pot gelepeld. Ik heb hem hier geprobeerd na te maken, wat heel aardig in de buurt kwam. Mijn chutney is wat donkerder, omdat ik bruine suiker gebruikte in plaats van gewone kristalsuiker. Ook zit er veel meer tomaat in, maar dan weer geen toegevoegd water. Leek mij een verbetering.

Sticky tomato & chili chutney
recept voor 1 flinke pot

200 gr kristalsuiker of bruine suiker
500 gr tomaten (de beste!)
120 gr schoongemaakte appel (bv Jona Gold)
120 ml rode wijnazijn
110 gr gedroogde tomaten op olie
70 gr geconcentreerde tomatenpuree (1 klein blikje)
70 gr ui
2 tenen knoflook
1/2 el vissaus
1 tl sambal oelek of een stukje verse chilipeper
het origineel bevat nog een lepeltje gemberpuree en iets mosterdzaad, maar ik liet ze achterwege

Ontvel de tomaten door er met een mes een kruis in te zetten en houd ze even in kokend water. Het velletje trek je er daarna zo vanaf.

Zorg dat alle ingrediënten gesnipperd zijn, zodat de saus straks precies goed is qua stukjes. Laat daarna alles samen 45 minuten sudderen totdat het de juiste consistentie heeft (stevige ketchup-dikte). Bewaar het in een goed schoongemaakte pot, dan zou het wel even mee moeten kunnen gaan.

 

 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb het nu opstaan, het ruikt goddelijk en smaakt ook zo :-). Ik moest gewoon al proeven. Ik denk dat dit wel een blijvertje wordt, dank je!

Anna zei

Stond al een tijd op een to do lijstje.
De potjes staan inmiddels op hun kop te koelen; zeer benieuwd!

Groet, Anna