Even
een blog zonder commentaar. Moe is moe en gaat hierna weer in de zon zitten.
Moet ook wel eens kunnen.
Maar
de rijst met satesaus en daarbij iets van (vegetarische) gehaktballetjes is wel
een aanrader:
Kruidige
linzenpilav met satesaus
recept
voor 3 personen of 2 met kinderen
1
grote ui, gesnipperd
2
tenen knoflook, gesnipperd
1
tl kurkuma
scheut
olijfolie
250
gr (witte) rijst
400
ml groentebouillon
½
tl kaneel, 1 tl korianderpoeder, 1 volle tl komijnpoeder
150
gr gedroogde (Puy) linzen (voor erg vermoeide moeders: koop gewoon een blik
linzen)
liefst
nog een hand gehakte verse koriander
Fruit
de ui en knoflook op laag vuur in een kleine 10 minuten zacht in een scheutje
olie. Doe daar de kurkuma bij en daarna ook de rijst en de bouillon. Breng het aan
de kook, en laat het daarna op het laagste vuur en met het deksel op de pan in
ongeveer 15-20 minuten gaar worden. De bouillon moet dan volledig zijn
opgenomen. Voeg desnoods nog een scheutje water toe wanneer het te droog wordt.
Kook
ondertussen ook de linzen gaar in een andere pan (daar heb je ook zo'n 20-25
minuten voor nodig).
Voeg
daarna de specerijen en gare linzen toe aan de rijst. Roer er tenslotte de
koriander doorheen en serveer.
De
satesaus van Bill Granger:
250
ml kokosmelk
rode
currypasta naar smaak (Bill raadt een eetlepel aan, maar dan moet de brandweer
uitrukken voor de kinderen; het ligt ook erg aan het merk trouwens. Een
bescheiden theelepeltje is bij ons wel voldoende)
100
gr pinda’s
1
el bruine basterdsuiker
2
el ketjap manis
1
el limoensap
Maal de pinda's in een keukenmachine behoorlijk fijn. Niet te lang laten draaien, want dan zit je met pindakaas. Verwarm
de helft van de kokosmelk totdat het bijna kookt. Roer de currypasta erdoor tot
er geen klontjes meer inzitten en roer dan de rest van de ingrediënten erdoor.
Laat dit op laag vuur indikken tot het de gewenste dikte heeft. 10 minuten moet
je daar zeker voor uittrekken. Maar het blijft een vrij dunne saus. Het wordt
niet die typische Hollandse ‘pindakaassaus’ waar een lepel rechtop in kan
blijven staan.
Serveer
daarbij bijvoorbeeld vegetarische balletjes of kleine hamburgetjes – op de foto
staan de snackballetjes van de Vegetarische Slager (diepvries).
1 opmerking:
Oeh! Klinkt heerlijk, ga ik binnenkort uitproberen, dank je.
Een reactie posten