15 september 2014

Ajam smoor met tomaat


Wat? U vind een passata in de ingrediëntenlijst niet authentiek Indonesisch klinken? Nou ja, daar zou u wel eens gelijk in kunnen hebben. Ik kan ook niet garanderen dat deze smoor authentiek is. De puriteinse kok schrapt dat maar door en koopt een stel verse tomaten. Voor de rest die graag snel iets lekkers op tafel zet: het is een uitstekend sudderhapje, dat het goed doet bij de nasi.

Ajam smoor met tomaat
recept voor 3 a 4 personen
bron: Eerst Koken

olie om te bakken
1 flinke ui, gesnipperd
800 gr kipfilet, in blokjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
250 gr gezeefde tomaten (passata)
1 blokje kippenbouillon
150 ml water
100 ml ketjap manis van een fatsoenlijk merk (bv A-brand Ketjap Kentel (ABC) of Ketjap Medja Kaki Tiga
sambal oelek naar smaak of draagkracht van de kinderen
1 tl gemberpoeder of een stukje van zo’n 3 cm verse gember (en dan gesnipperd)

Fruit de ui in wat olie glazig. Voeg de kip toe en bak het tot het kleur krijgt. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe (de knoflook ook nu pas toevoegen en niet eerder, want dan verbrandt het alleen maar). Laat het nu zonder deksel minimaal 30 minuten op het laagste vuur sudderen, zodat het wat indikt. Na 30 minuten kan je het al eten, maar wanneer je het nog eens 20 minuten laat staan, is de saus nog dikker.

 

 

Geen opmerkingen: