27 maart 2015

Zalm met geroosterde groente en chorizo


Het was weer tijd voor culinaire post. Van Westland Peppers kreeg ik bijvoorbeeld pimientos de padrón toegestuurd. Het zijn groene pepers, maar dan mild als groene paprika. Wel zijn ze iets bitterder en niet zo ‘vlezig’ als gewone paprika; het vel en vruchtvlees is veel dunner dan van paprika’s. Volgens Westland Peppers bakken ze deze pepers in Spanje graag even samen met wat tomaat als snelle hap. En ze zullen het wel weten, want bijna al hun pepers worden geëxporteerd naar Spanje. Dat is direct een probleem voor ons; op de Nederlandse markt vind je ze dus mooi niet! Ik heb er nog naar gevraagd voor jullie, maar men kan ze alleen via hun webshop aanbieden. Overigens is dat ook interessant, want daar verkopen ze allerlei verse (Trinidad Scorpion chocolate? Mooie naam) of gedroogde (chipotle!) pepers, welke je in een normale winkel niet snel zal aantreffen.


Deze groenteschotel stond al in de planning en de pepers pasten er prima in, dus dat ging in één moeite door. Let wel, de groente wordt niet knapperig, dus als je de aardappels wel lekker bruin en krokant gebakken wilt hebben, bereid ze dan apart (bijvoorbeeld met dit onvolprezen recept). Maar ook in dit recept met zalm slurpen de aardappels lekker alle gekruide olie uit de pan op, niet in de laatste plaats door de chorizo, die wordt uitgebakken in de oven.


Zalm met geroosterde groente en chorizo
recept voor 4 personen

royale scheut olijfolie
150 gr chorizo van het stuk, in niet te dunne plakken (1 cm dik)
2 tl (gerookt) paprikapoeder (1 voor de groente en 1 voor de zalm)
2 tl tijm (1 voor de groente en 1 voor de zalm)
1 el balsamico azijn
zout en peper
laurierblad (1 of 2 grote, verse of 3 kleine gedroogde)
700 gr geschilde aardappels (vast of iets kruimig)
1 rode paprika, in grove stukken
2 uien of een paar sjalotten, in parten of de sjalotten heel of gehalveerd
3 teentjes knoflook
1 courgette, in schijfjes van een centimeter dik
wie ze kan vinden: 150 gr pimientos de padrón. Vervang ze eventueel met cherrytomaatjes aan de tak; heel wat anders, maar ook lekker
4 stukken zalm (ongeveer 600 gr)
handje zwarte olijven

Verwarm de oven op 220 graden (200 graden hetelucht).

Snijd de aardappels in blokken van twee happen groot en kook ze bijna gaar in 10 minuten in licht gezouten water.

Neem een grote bakplaat of braadslede en giet daarin een royale scheut olijfolie, Voeg daar de chorizoplakjes, 1 tl (gerookt) paprikapoeder,  1 tl tijm, balsamico, zout, peper en laurierblaadjes aan toe. Roer het door elkaar, voeg de aardappels, paprika, gepelde knoflooktenen en uien toe en zet het in de oven.

Voeg na 10 minuten de courgette en padron pepers (maar nog niet de kerstomaten, als je die gebruikt) toe en schep alles even door.

Smeer de zalmfilets in met wat olie, tijm, paprikapoeder, zout en peper.

Kijk na 10 minuten even hoe ver de groente zijn. Ze moeten nu bijna gaar zijn. Laat het anders nog 5 minuten langer bakken. Leg daarna de zalm en eventueel de tomaatjes (met tak en al – dat ziet er leuk uit) bij of erop. Laat dat nog eens 15 minuten bakken, of als de zalmfilet vrij dun is, dan zijn 10 minuten ook wel genoeg. Dan is het klaar!




2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb dit recept vandaag gemaakt, het was erg geslaagd! In het recept stond niet vermeld wat er met de knoflook moest gebeuren, dus die heb ik tegelijk met de courgette toegevoegd.

Eerst Koken zei

Verdorie! Dat moet ik veranderen. Bedankt!