Ongeveer gelijktijdig met
de EU was ik ook klaar met anti-aanbakpannen; eerst krijg je krassen in je pan en
na een tijdje laten er dan ook stukjes anti-aanbaklaag los, en die kunnen niet
goed voor je zijn. Dat vond de EU dus ook en sinds dit jaar is een bepaalde
stof (PFOA) verboden.
Wij bakken sinds kort vooral
in een gietijzeren koekenpan. Daar moet je wel even aan wennen, want het werkt
anders dan een gewone Tefalpan. Ten eerste moet je hem voorbewerken en de pan
enkele keren in laten branden met een laagje olie (gek genoeg zeggen ze dat er niet bij als
je hem koopt, maar als je het niet doet, bakt alles aan). Bovendien moet je hem daarna nooit meer met sop afwassen. Dat
klinkt vies, maar valt reuze mee. Zolang je er geen vis in bakt, gaat dat
prima, en anders zou je de pan, net als je grootmoeder vroeger, moeten
uitschuren met zout.
Ook is het bakken zelf anders,
waarbij je de pan van tevoren vooral gloeiend heet moet laten worden. Het is
net als die ouderwetse, gietijzeren poffertjespan: wanneer je het beslag in een matig warme pan giet,
zuigt het zich direct vast aan de pan. Maar als je hem eerst walmend heet
verhit, dan werkt het als een zonnetje.
Enfin, zo’n gietijzeren pan
heeft nog meer voordelen. Zo gaat een goede pan een leven lang mee, terwijl je
een teflonpan na een jaar van intensief gebruik in de kliko kan gooien.
Bovendien houdt de gietijzeren pan van extreme hitte en de anti-aanbakpan juist niet. De gladde laag gaat er kapot
van, met alle ellende van dien…Die tortilla’s hieronder zijn dus geen goed
idee voor je Tefalpan. Wanneer je (nog) geen gietijzeren pan hebt, heb je
misschien wel een gietijzeren braadpan staan? Daar past vast wel een tortilla
in. Of het handig werkt weet ik niet. :) Maar in ieder geval heb je wel de hitte van gietijzer nodig om de tortilla's snel te kunnen bakken.
Maar nog even wat meer
over deze bloemtortilla’s. Er is namelijk wel een nadeel. Je wilt hierna namelijk nooit meer
van die lichtzurige, elastische lappen uit de winkel. Dat is het probleem met zelf
maken: met sommige dingen kan je nooit meer terug naar de gemakkelijke
oplossing van fabrieksvoer. Trouwens, wat betreft een tortillavulling kan ik je
ook de zelfgemaakte specerijenmix voor het gehakt aanbevelen. Daar heb je echt
geen pakje met rare dingen voor nodig. En wat dacht je van goudgeel gebakken
halloumi met een salsa van mango en avocado? En anders staat hieronder nog een
salsa van gegrilde verse ananas met mais.
Zelfgemaakte tortilla wraps
recept voor 16 stuks van
ongeveer 20 cm
450 gr gewone bloem
1 tl (5 ml) zout
1 tl (5 ml) bakpoeder
80 ml (milde olijf)olie
250 ml warm water
Simpelweg alles mengen tot
een soepel deeg dat nog een beetje plakt. Laat dit 15 minuten afgedekt rusten.
Verdeel de deegbal daarna in
tweeën, en die stukken ook weer in tweeën, etc, tot je 16 balletjes hebt. Of maak
er gewoon meer wanneer je kleinere lappen wilt maken. Met 20 stuks kom je ook
heel mooi uit.
Pak dus een gietijzeren
pan erbij en verhit deze zonder olie erin tot heel erg heet. Dat duurt een paar
minuten. Rol ondertussen een deegballetje met behulp van een beetje bloem uit
tot zeer dun (1 a 2 mm). Werk er steeds eentje vooruit, en stapel ze niet op, want
dan plakken ze aan elkaar.
Leg het deeglapje in de droge
pan en bak het 1 a 2 minuten, tot je bruine plekken ziet aan de gebakken kant.
De niet gebakken kant zal luchtbellen krijgen.
Als dat niet gebeurd, moet je de pan nog heter laten worden. Draai de tortilla
om en bak de andere kant ook tot je bruine plekken ziet. Doe de warme
tortilla onmiddellijk in een bak met
deksel, of een kom met een bord erop, want dan blijven ze zacht en buigzaam. Ze
blijven zo ook wel even warm, terwijl je de rest bakt. Veeg eventuele bloem uit
de pan, want die zal verbranden. Bak de rest op dezelfde manier. Het is even
lopende bandwerk van uitrollen en bakken, maar het gaat allemaal best vlug.
Later opwarmen kan trouwens
ook in de magnetron of afgedekt in de
oven, maar vers zijn ze toch het beste.
Bewaar ze in ieder geval
luchtdicht.
Vul de tortilla's met bijvoorbeeld gehakt en lekkere toppings als creme fraiche, guacamole of gewoon avocadoblokjes, tomaat, verse koriander, salsa's, kaas, etc
En dan nog het recept voor die ananassalsa:
Gebakken ananassalsa
1 verse ananas
klontje boter of wat olie
1 rode paprika
1 mini blikje mais
½ (rode) ui
1 teentje knoflook
1 limoen
2 el zoete chilisaus (type
loempiasaus)
zout en peper
Schil de ananas en haal
het hart eruit. Snijd hem in de lengte in vieren en bak de stukken in de
koekenpan in een beetje roomboter of olie tot de ananas karameliseert. Met een
grillpan lukt dit ook prima trouwens.
Snijd de rest van de ingrediënten
fijn en voeg alles samen.
5 opmerkingen:
Wat een verschil met tortilla's uit de supermarkt hè.
Ik ben ook fan van de gietijzeren pan!
Groet Judith
Aan de zelfgemaakte tortilla's heb ik me nog steeds niet gewaagd. Het lijkt me zo'n gedoe. Maar die ananas-salsa is heerlijk!
Als je er eenmaal handigheid in hebt, valt het reuze mee hoor! :) maar je moet dus wel een goede pan hebben. Maar leuk om te horen dat je de salsa lekker vond.
Ik heb me er eindelijk aan gewaagd (vanwege vakantie enzo), en ik moet zeggen: inderdaad veel lekkerder dan de kant en klare!
Wel vervelend dat je nu die supermarktdingen niet meer wilt....? :D
Bedankt voor je reactie!
Een reactie posten