Een handig recept voor doordeweeks: wanneer je alles
voorbereidt (en de rijst kook je toch al het liefste ruim van tevoren), dan hoef je
alles alleen maar samen te voegen en op te warmen. De doperwten uit de diepvries schud je er
gewoon op het laatste moment bij. De kinderen vonden het lekker, maar de
jongste klaagde over gras in haar rijst. Note
to self: dille kleiner snijden volgende keer. Desnoods vervangen met peterselie.
Kedgeree is een Brits gerecht, welke de Britten op hun beurt weer hebben geleend uit India. In India kan het een mengelmoesje met van alles zijn (en heet het kitchari), maar in Engeland is het normaliter een rijstgerecht met gerookte schelvis en kerrie. Die gerookte schelvis is hier niet goed te verkrijgen en bovendien heb ik persoonlijk niet altijd zin in gerookte vis. Vandaar dat hier het rooksmaakje van de kip komt. Maar gerookte makreel is ook een optie!
Kedgeree met
gerookte kip, dille, doperwt en ei
gebaseerd op een recept uit Jamie magazine
recept voor 3 a 4 personen
300 gram rijst
olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
3 flinke tl kerriepoeder
250 – 300 gr gerookte kip, in reepjes
200 gr doperwten (diepvries)
1 bosje dille, gehakt (een hand vol)
zout
6 gekookte eieren
Kook eerst de rijst gaar; het liefste enkele uren of een
dag van tevoren. Laat dat afkoelen. (koude rijst is steviger en wordt dan
minder kapot geroerd)
Fruit de gesnipperde ui tien minuten. Voeg de knoflook in
de laatste minuut toe. Schep de kerrie erdoor en laat het nog eens een minuut
bakken.
Voeg daarna de rijst, kip en doperwten toe en laat het
geheel doorwarmen. Voeg uiteindelijk de dille toe en breng op smaak met zout. Serveer
de rijst met partjes gekookt ei. Lekker met mangochutney!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten