Die ezme kwam ik voor het eerst tegen in Stockholm vorig jaar. Ik schreef de ingrediënten
op vanaf de verpakking met mezze die ik ergens had gekocht, en zocht thuis naar het recept. Maar dat viel
tegen. Deze spread kom je namelijk eerder tegen als een soort fijngehakte tomatensalade,
in plaats van de pasta die ik zo lekker vond. Maar het is gelukt. Ik kwam 'mijn ezme' uiteindelijk tegen op een ander blog. Ik vind het erg lekker op crackers
of brood. Je hebt er wel een pot paprikapuree voor nodig. Dat koop je in
een Turkse supermarkt als 'biber salcasi' en als het goed is zit er in zo'n pot alleen maar
rode paprika, en dan dus compleet fijn gemalen. Het lijkt nog het meeste op geconcentreerde tomatenpuree. Eenmaal geopend is het nog
wel even in de koelkast te bewaren.
Ik zet er hieronder maar direct een andere spread
bij, die het ook goed op een toastje of brood doet. Het is feitelijk niet meer dan
fijngeprakte feta met tomatenpuree en walnoten, maar goed, het is weer eens wat
anders dan pindakaas…
Cevizli Ezme
Bron: Turkish Kitchen Secrets
70 gr geconcentreerde tomatenpuree (zo’n mini-blikje)
70 gr paprikapasta (biber salcasi – zie tekst boven)
100 gr walnoten
2 tenen knoflook
30 gr witbrood (1 snee brood zonder korsten)
1 el komijnpoeder
chilipeper naar smaak
zwarte peper en zout naar smaak
kneep citroensap
scheutje olijfolie
Hier heb je toch wel een keukenmachine voor nodig, of
anders een flinke vijzel en doorzettingsvermogen. Het is de bedoeling dat je
alles zodanig fijn maalt dat het een gladde pasta wordt. Dus begin met de
walnoten, knoflook, brood en komijnpoeder, en vermaal dit tot zeer fijn. Voeg
de tomaten- en paprikapasta’s toe en meng het weer. Voeg daar wat citroensap,
chilipoeder, zout, peper, en een scheutje olijfolie aan toe om het wat
smeerbaarder te maken. Ik houd het zelf op een vrij stijve pasta.
walnoten-feta spread
100 gram feta
25 gr zeer fijngehakte walnoten
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
kneepje citroensap
scheutje olijfolie
zwarte peper
1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden
Prak de feta fijn met een vork en roer de rest
erdoorheen.
1 opmerking:
O, dat klinkt lekker zeg! Die paprikapasta gaat op het lijstje 'kopen als ik weer in de stad ben'.
Groet,
Lia
Een reactie posten