19 augustus 2016

Kip kerrie, zonder kip!


Stomme titel, ja, zeg het maar gewoon, hoor. Toch wilde ik echt een vegetarische versie maken van de bekende 'kip kerrie'. Maar dat wordt dan gewoon groente in kerriesaus en dat allitereert een stuk minder (zeg maar: het allitereert gewoon niet). Bovendien spreekt 'kip kerrie' tot de verbeelding en sperziebonen in saus niet. Het is nu eenmaal zo… Maar goed, dat wil niet zeggen dat het minder lekker is. Met een blik kokosmelk maak je een lekker romige kerriesaus, welke je goed vult met groente en eventueel wat stevigere toevoegingen. Wie wil voegt aan het recept hieronder bijvoorbeeld nog een verpakking (gebakken) quornstukjes toe, of een mini-blikje kikkererwten. Ook een gekookt ei past er goed bij.


Groente in romige kerriesaus
Recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

scheutje olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 el gehakte verse gember
1 rode paprika, in smalle reepjes
250 gr bloemkool, in stukjes van een centimeter (of heb je nog courgette of wortel liggen? Dat kan ook prima)
500 gr gebroken sperziebonen uit de diepvries (of even voorgekookte verse exemplaren)
1 flinke el kerriepoeder (naar smaak en pittigheid van de kerrie!)
1 tl kurkuma
½ tl korianderpoeder
likje sambal oelek of een andere hete saus naar smaak
1 blik kokosmelk (400 ml) van een goede, romige kwaliteit. De pakjes van GoTan zijn mijn supermarktfavoriet. Je kunt er twee van 250 ml gebruiken
1 afgestreken el maïzena
zout
een schepje suiker (of ananas / rozijnen - zie hieronder)

·       Extra voor wie dat wil: blokjes ananas of geweekte rozijnen – als je dat niet gebruikt, doe er dan wel een eetlepel suiker bij; het zoetige hoort hier gewoon bij en maakt het lekker zacht van smaak
·       ook optioneel voor een stevige vulling: stukjes quorn of een mini-blikje kikkererwten
·       Serveren met rijst en eventueel een gekookt ei

Fruit de ui op laag vuur in de olie (10 minuten). Voeg de knoflook en gember toe en bak nog eens zachtjes gedurende een minuut. Voeg daarna de paprika en bloemkool toe. Bak dit tot het halfgaar is. Zeker bij erg droge groente, zoals die bloemkool, mag er wel een scheutje water bij om het gaar te stoven.  Tenslotte de bevroren sperziebonen toevoegen. Roer dit kort om en wanneer de bonen ontdooid zijn voeg je alle specerijen, inclusief de sambal, toe. Laat dit weer kort bakken en giet de kokosmelk erbij. Laat alles nu gaar pruttelen. Waarschijnlijk is er daarna nog voldoende kokosmelk over en kan je dat licht binden met maïzena: roer de eetlepel maïzena los met een klein scheutje water en roer dit door de kokosmelk tot het bindt. Breng tenslotte op smaak met zout.




Geen opmerkingen: