30 oktober 2016

Salade met bietjes, gedroogde kersen, geitenkaas en gekruide pistache-karamel


Het kwam allemaal door een woord in een restaurantmenu. ‘Kersen-serrano-tapenade’. Het klonk zo mooi en intrigeerde me. Zoetig, zurig, zout… Dat moest ik ook doen! Maar wat moest er bij…? Bietjes voor de kleur, geitenkaas voor het mollige effect, en iets knapperigs met een warme smaak: gekaramelliseerde pistachenoten met 5-spices-specerijen. Maar ja, de gedroogde kersen waren te leuk om te vermalen met de zoete, rauwe ham, dus uiteindelijk hield alles zijn vorm. 

Die gedroogde kersen zijn erg moeilijk te vinden. Je kunt ze desnoods vervangen met gedroogde cranberry's die gewoon bij de AH liggen, of je gebruikt ingevroren kersen (weer bij de Appie) - niet gedroogd, maar ze geven ook een interessant effect in een salade.

En de 5-spices kan je zelf maken van anijspoeder, venkelzaad, zwarte peper, kaneel en gemberpoeder, maar in de toko koop je een potje voor een euro…

Salade met bietjes, gedroogde kersen, geitenkaas en gekruide pistache-karamel
recept voor 4 personen


700 gr (4 middelgrote) verse bieten
handvol gedroogde kersen of eventueel gedroogde cranberry’s
150 gr rucola of een rucola-mix
ongeveer 200 gr zachte geitenkaas (kant-en-klare rondjes zien er mooi uit)
pistache-karamel (recept hieronder)
Optioneel: een paar plakken rauwe ham, zoals serrano
maak er een simpele vinaigrette van azijn, olijfolie en likje mosterd bij


Schil de bieten elk in 8 partjes (een biet van 175 gram snijd ik in 8 parten. Maar maak ze niet te dun, want ze verschrompelen ook nog wat in de oven), schud ze om met een beetje olijfolie en zout, en rooster ze op 220 graden conventioneel of 200 graden hetelucht (hetelucht heeft hier de voorkeur). Zorg dat ze de ruimte hebben op de bakplaat. Na een minuut of 40 moeten ze wel gaar zijn. Even testen met een mes.

Five-spices-pistachenoten:
70 gr pistachenoten, gepeld
70 gr kristalsuiker
1 afgestreken tl 5-spices-poeder
snufje zout

Doe de suiker in een pan, samen met een scheutje water. Verhit de suiker en laat het op niet te hoog vuur karamelliseren. Wanneer de suiker amberbruin is voeg je de pistachenoten, specerijen en zout toe. Spreid de massa uit over een bakplaat (op bakpapier) en laat het hard worden. Breek of snijd het daarna in stukjes.

De salade: maak de salade op een grote schaal op en verdeel de noten erover.
Geen opmerkingen: