25 oktober 2016

Pasta met saus van eend


Die helemaal zacht gegaarde eend, dat snufje kaneel in de tomatensaus… Dit is zo lekker, jongens... Deze Italiaanse eendenragu is een perfect verwarmende, geurende en winterse pasta. Comfort food! En het is nog goedkoop ook, want je hebt hier niets aan dure eendenborst, die alleen maar droog zou worden bij dit recept. Sappige eendenbouten zijn precies wat je nodig hebt en ze zijn stukken goedkoper.

Voor sappig vlees dat van het bot valt van gaarheid gaat er niets boven mijn opa’s recept. Het werkt altijd voor al het vlees met een botje erin zoals konijnen-, kippen-, eendenbouten, etc.

Het basisrecept is simpel: leg het vlees in een braadzak en voeg 100 ml water per kilo vlees toe in de zak. Breng op smaak met wat zout en peper. Maak de zak dicht (aan het uiteinde van de zak, zodat het vlees de ruimte heeft in de zak) en braad het konijn, de kip of eend 3 uur lang op 150 graden (bij hetelucht ongeveer 135 graden!) in de oven.

Je moet wel een beetje op je oven kunnen vertrouwen. Ik maakte laatst een langzaam gegaarde hele eend bij iemand anders thuis en moest de oven op 180 zetten om een beetje in de buurt te komen van de gewenste 160 graden. Dat is toch wel erg essentieel bij dit soort recepten.



Pasta met saus van eend
recept van Eerst Koken
voor 4 – 5 personen als hoofdgerecht

nodig voor het eendenvlees:
5 eendenbouten (waarschijnlijk samen iets meer dan 1 kilo)
1 braadzak
zout en peper

Bestrooi het vlees met zout en peper. Haal er geen vet af! Leg het vlees in de braadzak. Voeg 100 ml water toe in de zak. Maak de zakken dicht aan het uiteinde van de zak, zodat het vlees de ruimte heeft in de zak) en leg de zak op een bakplaat of in een braadslede. Braad de eend 3 uur lang op 150 graden (bij hetelucht ongeveer 135 graden!) in de oven.

Tap dan het vet en vocht af om verder te gebruiken in dit recept – gewoon al het vocht uit een open geknipt hoekje laten lopen en opvangen in een kom. Het vet zal drijven en hard worden in de koelkast, zodat je het eraf kan scheppen. Ik hield 150 ml vocht over (wat overigens als een stijve gelatine opstijft en 100 ml vet. Gooi het niet weg! Het is het ontzettend geurig en smaakvol en je hebt beide straks nodig.

Laat het vlees wat afkoelen en pluk het van het bot. Je kunt het fijn snijden of kleiner rafelen. Het mogen fijne stukjes worden. Vet en bot gooi je weg. Houd het vlees apart.

nodig voor de saus:
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

de eend als boven – ik hield 400 gr vlees over
2 el van het opgevangen eendenvet
1 ui, fijn gesnipperd (120 gr)
2 wortels, geraspt (200 gr)
2 stengels bleekselderij, geschild en gesnipperd (120 gr)
2 tenen knoflook, gesnipperd
100 gr rauwe ham, gesnipperd (pancetta mag ook)
250 ml soepele rode wijn
150 ml eendenbouillon (het vocht uit de braadzak)- desnoods aangevuld met water of vervangen met kippenbouillon (maar het beste is het vocht van de eend natuurlijk!)
500 ml tomatenpassata
50 gr rozijnen
10 cm takje verse rozemarijn, alleen de naaldjes en fijngehakt
1 groot (liefst vers) laurierblad
een krappe tl kaneel
1 tl suiker
zout naar smaak

verder nodig:
500 gr pasta
Parmezaanse kaas voor het serveren


Het is een kort recept eigenlijk: Fruit de ui, wortel en bleekselderij in het eendenvet. Laat het zachtjes 10 minuten bakken. Voeg dan de gesnipperde ham toe en laat het even meebakken.
Giet de wijn erbij en laat het tot de helft inkoken. Voeg daarna alle andere ingrediënten, behalve de eend, toe en laat het sudderen tot het een dikke saus is geworden. Dat zou niet zo lang moeten duren – ongeveer 30 minuten zou moeten lukken. Voeg dan het vlees toe. Warm het door. Kook de pasta gaar en roer de saus erdoor. Houd een beetje kookvocht van de pasta apart en voeg een scheutje ervan toe aan de pasta. Serveren met geraspte Parmezaan.




2 opmerkingen:

Lot zei

Paar weken geleden in Duitsland een paar eenden meegenomen, heerlijk. Wij maken hem meestal gevuld met gehakt. Van het karkas maak ik boullion en als vulling gaan daar de ingewanden die in Duitsland er altijd bij zitten in en veel soepgroente en de plukjes vlees die altijd nog aan het karkas zitten. Veel werk al die kleine botjes uitpluizen maar de moeite waard.

Eerst Koken zei

De Lidl verkoopt ze ook weer, de hele eenden, maar in Nederland zonder de ingewanden etc