2 februari 2018

Surinaamse saoto soep (vegetarisch)


He, dat was raar… De vegetarische bouillon van knolletjes smaakte verdacht veel naar kippenbouillon! Als je je ogen dicht deed, zou je zweren dat er een kip aan te pas was gekomen. En wat een diepe smaak… Ik heb het restant van de bouillon de volgende dag lekker zonder iets erbij gedronken. Ik zou saoto zelfs alleen voor die bouillon al maken.

Deze bekende Surinaamse soep met Indonesische wortels (soto!) is niet moeilijk en veel werk is het allemaal ook niet, maar de meeste mensen moeten voor de ingrediënten wel even naar de toko. Je hebt verse of diepvries producten nodig. Ik heb zelf alles in de vriezer liggen. Laos koop ik vers en snijd ik in stukken van 1 a 2 cm breed, en deze vries ik in een doosje in. Kurkumawortels ('geelwortel' - een soort oranje mini-gemberwortels) koop je ook vers of bevroren en je kunt ze gewoon in de vriezer gooien. Kijk wel uit voor je spullen als je kurkuma snijdt: het vlekt waanzinnig. Op kleding en handen, maar ook op je snijplank. Dus snel snijden, in de pan gooien en plank afspoelen.

Saoto is dus een bouillon, waarbij je in het bord dingen toevoegt naar smaak: wat witte rijst, dun gesneden, rauwe spitskool en taugé, sambal en ketjap, en vooral de ‘chips’ horen erbij. Je kunt het erg caloriearm maken, maar de gebakken chips maken het natuurlijk een stuk vetter. Oh ja, en lekkerder.

Vegetarische saoto soep
Voor een grote pan – zeker voor 4 volwassenen als avondmaaltijd

Voor de bouillon:
Snijd alles in grove stukken: uiteindelijk zeef je de bouillon en de smaakmakers gooi je weg:
1 grote ui
1/2 bol knoflook; kleine teentjes heel en grote gehalveerd
goede scheut olie (zonnebloem- of arachideolie)
3 stukjes laos van 1 cm
3 verse kurkumawortels (vers of diepvries), hoeft niet geschild te worden
1 duimgroot stuk verse gember, geschild
2 a 3 salambladeren of laurier (desnoods weglaten)
10 pimentkorrels
3 stengels citroengras (sereh), grof gehakt
2 liter water
4 maggi bouillonblokjes (van het geel/rode-pakje. Dit zijn trouwens 2 omhulsels; er zitten 2 blokjes in een omhulsel)
een snuf nootmuskaat
1 a 2 takjes bladselderij

Voor erbij:
1 gekookt ei per persoon
Ongeveer 300 gr witte rijst
300 gram spitskool in dunne reepjes
200 gram verse taugé

En om alles op smaak te brengen:
Saoto mix: gefrituurde vermicelli met aardappelsticks
gebakken uitjes (kant-en-klaar)
eventueel gebakken knoflook (is er ook kant-en-klaar)
fijngesneden platte bladselderij
een (Surinaamse) sambal (van madame Jeanette pepers, maar dat durf ik niet J )
zoute of zoete ketjap

Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui en de knoflooktenen tot de ui zacht is en voeg dan de rest van de bouillon-ingrediënten toe, behalve het water en bouillonblokjes. Bak de groente nog even en voeg tenslotte ook het water en de bouillonblokjes toe. Breng het aan de kook en laat de bouillon een uurtje op het laagste vuur pruttelen. Het liefste doe je dit enkele uren van tevoren; haal de bouillon daarna van het vuur en laat het met het deksel erop staan. Zeef de bouillon pas wanneer je de soep verder gaat bereiden. Zo kunnen de smaken er goed intrekken.

Wanneer je klaar bent om te eten, kook je de rijst gaar. Zet alle toevoegingen in schaaltjes op tafel.
Serveer de soep door de kom half vol te scheppen met bouillon en laat de eters naar wens de kom aanvullen met de extra’s.



Geen opmerkingen: